Sierra Leone begint berechting oorlogsmisdaden

Het speciale hof voor de berechting van oorlogsmisdaden in het West-Afrikaanse Sierra Leone is woensdag officieel geopend. Het tribunaal in de hoofdstad Freetown wordt door de Verenigde Naties gesteund....

Bij de inauguratie verklaarde president Ahmad Tejan Kabbah van Sierra Leone dat het tribunaal aangeeft dat 'het heersende recht een essentieel element is bij het verwerven van vrede, gerechtigheid en nationale verzoening'.

Het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) moet oordelen over mensen die misdaden zouden hebben begaan tijdens de elf jaar durende burgeroorlog, die officieel in 2002 eindigde. Zowel regeringsgetrouwe milities als rebellerende bendes begingen uitzonderlijke wreedheden jegens burgers. Ongeveer 50.000 mensen werden gedood, van duizenden anderen werd het lichaam verminkt.

Het SCSL klaagde dertien mensen aan. Tegen negen van hen komt het tot een proces. Het gaat om strijders van de rebellenbewegingen RUF (Revolutionair Verenigd Front) en Revolutionaire Raad van Strijdkrachten (AFRC) en om de regeringsgetrouwe Burgerwacht (Kamajors).

Twee aangeklaagden zijn overleden: RUF-leider Foday Sankoh en zijn plaatsvervanger Sam 'Mosquito' Bockarie. De verblijfplaats van de verdachte AFRC-leider Johnny Paul Koroma, die in 1997 even aan de macht was, is onbekend. Charles Taylor, de voormalige president van Liberia, is beschuldigd van het bewapenen en trainen van de RUF-rebellen. Taylor ontvluchtte Liberia in augustus vorig jaar en ging in ballingschap in Nigeria.

Hoofdaanklager Crane van de VN sloot eerder deze week niet uit dat de Libische leider Kadaffi wordt aangeklaagd voor zijn aandeel in de burgeroorlog in Sierra Leone. Volgens Crane had Kadaffi een 'tienjarenplan' om onrust in het westen van Afrika te stoken.

In tegenstelling tot het Joegoslavië- en het Rwanda-Tribunaal is het hof in Sierra Leone opgezet met instemming van de regering. Het SCSL hanteert de wetgeving van het land en het internationale humanitaire recht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden