Siemerink lijdt smadelijke nederlaag tegen Agassi Gepruts en frustraties van een ober op het centrecourt

De tafel van de US Open werd geschikt naar de wensen van Andre Agassi en ook Jan Siemerink kon het laken er niet vanaf trekken....

HANS VAN WISSEN

Van onze verslaggever

Hans van Wissen

NEW YORK

Tennissers mogen echter het gevoel dat ze gefaald hebben, niet toelaten. Dat gaat 'in het systeem zitten', zoals Richard Krajicek het pleegt te formuleren. Dus beweerde Siemerink na afloop in alle ernst dat hij maar een paar procent beter had hoeven spelen om toch een kans gehad te hebben tegen Agassi. 'Dat meen ik serieus', zei hij met die altijd anwezige onschuld in zijn ogen.

Coach Tjerk Bogtstra viel hem bij: 'In Jan zijn spel zit nu eenmaal weinig marge. Goed en slecht liggen ontzettend dicht bij elkaar. Als een paar dingen beter waren gegaan, had hij een kans gehad om te winnen. Dat was het frustrerende.' Jan Siemerink zelf wilde dat woord niet eens in de mond nemen. Hij was gewoon ontevreden over zijn spel en de oorzaak was tweeledig: '1. dat ik het niet weet, 2. dat ik tegenover een van de beste retourneerders en passeerders van de wereld stond. Tegenover Agassi word je gedwongen je eigen spel heel goed te spelen en als dat niet lukt blijft er weinig van over. Het was daarom geen pretje. Maar het gebeurt gewoon, en ook wel omdat hij het oplegt.'

Dat was de eigen beleving, van Siemerink en Bogtstra. Vanaf de tribune was het een stierlijk vervelende partij met een prutsende Siemerink en een ongeïnspireerde Agassi die al na drie games wist dat hij met geen mogelijkheid zou kunnen verliezen. Na afloop zei hij dan wel dat de service van Siemerink 'moeilijk te lezen' was, maar dat is nu eenmaal de habitus onder tennissers: breek nooit de verliezer af. Maar wel degelijk was Jan Siemerink in het verloop van de partij een ober geworden die voortdurende toesnelde om de tafelheer van dienst te zijn.

Agassi verloor zelfs zijn concentratie door de gedienstigheid van de brave Nederlander, hij moest Siemerink in de derde set zelfs nog een tiebreak toestaan. Het was voor de favoriet van CBS de gelegenheid om toch nog even het mes te scherpen. En daar kwamen weer de razendsnel 'genomen' returns en loepzuivere passings. Siemerink kon niet anders dan zich vastklampen aan een illusie. Tegen Agassi moest hij met zijn aanvalsspel alle risico nemen, dat was natuurlijk waar. 'Neem je gas terug, dan krijg je de ballen op je voeten. Vanaf de baseline win ik het niet van Agassi', zei hij, 'je moet elk punt zo je best doen om de bal zo goed mogelijk te raken en dat was moeilijk. Mijn overall gevoel was minder. Ik moest automatisch al iets meer risico nemen en dan nog was ik vaak te laat.'

Aardig waren alleen de eerste drie games. Siemerink begon onbevangen, als in de ene partij die hij ooit van Agassi won. En de Amerikaan zelf kwam moeilijk op gang. Hij verloor zijn eerste service-game en Siemerink had misschien een tweede Leander Paes kunnen worden, als de umpire in de derde game, bij een 2-0 en 0-15 voorsprong van Siemerink niet een absurd oordeel had geveld. De lijnrechter zat kennelijk te slapen, toen Agassi aan het eind van de rally uit sloeg, zijn call bleef althans achterwege. En dus kreeg Agassi het punt. De umpire van dienst antwoordde op het terechte protest van Siemerink dat hij het zelf niet had kunnen zien en dus af moest gaan op de zwijgende lijnrechter. Zelfs in de nabije boxes van welvarend Amerika werd om gerechtigheid geroepen maar het haalde niets uit. Het werd 2-1 in plaats van 3-0. De van slag geraakte Rijnsburger: 'Als je met 3-0 begint, is het toch een andere start.'

Maar ook op de start van de partij kwam het tenslotte niet aan. Siemerink werd door Agassi eenvoudig gedeklasseerd en de Amerikaanse schrikvogel hoefde geen enkel ogenblik de Houdini te worden die hij tegen Paes was. Siemerink bediende hem op zijn wenken: met dubbele fouten, met mislukte volley's, met stumperig blokken.

De Nederlander deed na de eerste set niets bijzonders met zijn weinige breekpunten, liet tenslotte ook twee setpoints aan zich voorbijgaan en werd opnieuw de kloof gewaar tussen comfortabel meespelen in de topdertig en aan tafel blijven in een Grand Slam-toernooi.

Alleen in de derde set was Siemerink dichtbij een verrassing, hoewel Agassi die volkomen aan zichzelf te wijten zou hebben gehad. Na twee matchpoints op 5-4 onbenut te hebben gelaten, gunde hij Siemerink voordeel en liet hij daarop een dubbele fout volgen. Daarmee was de stand gelijkgetrokken en moest er een tiebreak aan te pas komen. Die werd zowaar nog spannend. Siemerink kreeg zelfs twee setpoints, maar de Amerikaan kwam terug en nam een 8-7 voorsprong.

De laatste bal was karakteristiek. Agassi sloeg die op Siemerinks voeten, waarna die opstuitte en midden in het beteuterde gezicht van de Nederlander terecht kwam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden