Siemerink laat Courier ontsnappen

Vier uur en twaalf minuten duelleerde Jan Siemerink in de finale van het tennistoernooi in Basel met Jim Courier, om na afloop tot de conclusie te komen dat hij evenveel punten had gemaakt als de Amerikaan....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Voor een uitverkochte hal met negenduizend toeschouwers die zich prima amuseerden met een klassiek duel tussen aanvaller en verdediger, zag het er lange tijd naar uit dat Siemerink de tweede toernooi-overwinning in zijn carrière zou boeken. Hij had echter te veel kansen nodig om de taaie Courier van zich af te schudden.

Siemerink leidde met een set en serveerde op 6-5 in de tweede voor een twee-nul voorsprong in sets, en leidde zelfs in de vijfde set nog met 4-2, maar nooit bleek de marge die hij had opgebouwd groot genoeg. De fysieke en mentale weerbaarheid van Courier kende geen grenzen. Die van Siemerink wel. Een dubbele fout van hem op breekpunt verschafte de Amerikaan een voorsprong van 6-5 in de beslissende set. Die gaf hij niet meer uit handen, 6-7 (2), 7-6 (5), 5-7, 6-2, 7-5.

Siemerink stond al voor de derde keer binnen tweeënhalve maand in een finale. In Amsterdam verloor hij van Marcelo Rios, op Long Island van Kafelnikov. 'Daar waren aanwijsbare redenen voor', wist coach Tjerk Bogtstra. 'In Amsterdam was hij doodmoe en Kafelnikov was toen in topvorm. Vandaag was Jan er dichtbij, bij zo'n nederlaag kun je je moeilijk neerleggen. Maar toch moeten we tevreden zijn, de finale was van hoog niveau. Dit was een heel goede week.'

In Basel versloeg Siemerink de Noor Ruud, de Zweed Enqvist en de Tsjech Korda. Tegen de laatste overleefde hij een matchpoint. In de halve eindstrijd diende hij aan te treden tegen Boris Becker, maar die gaf de partij wegens een rugblessure zonder te spelen gewonnen.

In de finale produceerde de linkshandige Siemerink zeventien aces, veertien meer dan zijn tegenstander. Desondanks was zijn eerste service niet goed genoeg, hij sloeg slechts 55 procent in. Voor de punten op zijn tweede opslag moest hij veel harder vechten. Bovendien liet hij negen van de dertien breekpunten onbenut.

Siemerink speelde service-volley en trok ook in zijn returngames naar het net waar mogelijk. Courier antwoordde vaak met griezelig precieze passeerslagen. 'Het was een wedstrijd die mooi in balans verkeerde', luidde de analyse van Courier, de nummer vijf van de plaatsinglijst in Basel. 'Niemand verdiende het om te verliezen.'

Siemerink begon de tennisweek als 24ste van de wereld en nummer vier van Nederland. In oktober 1991, in hetzelfde jaar dat hij in Singapore zijn enige toernooi won, kwam hij ook zo ver en was hij beste Nederlander. De finaleplaats van zondag helpt hem voorbij Paul Haarhuis en Jacco Eltingh naar een persooonlijke topnotering onder de beste twintig, nog net achter Richard Krajicek. Vorig jaar rond deze tijd maakte hij door blessures en andere ongemakken niet eens deel uit van de Top-100.

In Leipzig kon de eindstrijd van het vrouwentoernooi geen doorgang vinden omdat de Bulgaarse Magdalena Malejeva geblesseerd was. Daardoor ging de overwinning naar publiekslieveling Anke Huber. Erg blij kon de Duitse niet zijn met haar trofee. 'Ik voel met niet echt als een winnaar', sprak ze bedroefd en ze zette haar treurigste blik op. 'Ik ben erg teleurgesteld. Vooral voor de toeschouwers vind ik dit jammer.'

Het was de eerste keer sinds mei 1989 dat de finale van een vrouwentoernooi moest worden afgelast. Destijds trok Steffi Graf zich in Hamburg terug voor een ontmoeting met Novotna. Graf was er in Leipzig niet bij, alhoewel ze wel haar deelname had toegezegd. Een chronische rugblessure verhinderde haar komst. Graf heeft het toernooi in vier keer gewonnen.

BASEL: int. toernooi, mannen: halve finales: Siemerink (Ned) - Becker (Dui) walk over, Becker geblesseerd. Courier (VS) - Rusedski (GB) 6-4, 6-4; finale: Siemerink - Courier 6-7, 7-6, 5-7, 6-2, 7-5. Dubbelspel: halve finales: Suk/Vacek (Tsj) - Holm/Oosting (Zwe/Ned) 6-3, 6-3, Keil/Nyborg (VS/Zwe) - Leach/Melville (VS) 6-4, 7-6; finale: Suk/Vacek - Keil/Nyborg 3-6, 6-3, 6-3.

PALERMO: int. toernooi, mannen: kwartfinale: Camporese (It) - Goellner (Dui) 5-7, 7-6, 7-6; halve finales: Clavet (Sp) - Gumy (Arg) 6-0, 6-3, Burillo (Sp) - Camporese 6-7, 6-3, 6-2; finale: Clavet - Burillo 6-7, 6-3, 7-6.

LEIPZIG: int. toernooi, vrouwen: halve finales: Magdalena Malejeva (Bul) - Werdel-Witmeyer (VS) 6-3, 6-1, Huber (Dui) - Wiesner (Oos) 6-0, 6-2; finale: Huber - Magdalena Malejeva walk over, Malejeva trekt zich wegens ziekte terug. Dubbelspel, halve finales: Schultz/Vis (Ned) - Probst/Singer (Dui) 6-3, 6-3, McGrath/Neiland (VS/Let) - Novotna/Sukova (Tsj) 6-4, 3-6, 7-5; finale: McGrath/Neiland - Schultz/Vis 6-4, 6-4.

PEKING: int. toernooi, vrouwen: halve finales: Harvey-Wild (VS) - Godridge (Aus) 6-2, 6-0, Shi-Ting (Taiw) - Stafford (VS) 6-4, 2-6, 6-3; finale: Harvey-Wild - Shi-Ting 7-5, 6-2. Dubbelspel, finale: Harvey-Wild/Porwik (VS/Dui) - Rottier/Shi-Ting (Ned/Taiw) 6-1, 6-0.

CHARLEROI: int. toernooi, mannen (challenger): halve finale: Rascon (Sp) - Sluiter (Ned) 6-4, 6-2. Dubbelspel, halve finale: Kempers/Noteboom (Ned) - Berg/Ekerot (Zwe) 7-6, 7-6; finale: Kempers/Noteboom - Barthes/Gilbert (Fr) 7-6, 7-6.

TELFORD (GB): int. toernooi (satelliet), vrouwen: finale: Hopmans (Ned) - Taylor (GB) 6-4, 6-3.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden