Siemens ontslaat vooral managers

Technologieconcern Siemens schrapt komend jaar wereldwijd 15 duizend arbeidsplaatsen. In Nederland gaat het om enige tientallen banen. In Duitsland verdwijnen vijfduizend banen in het kader van het bezuinigingsprogramma 'Siemens 2014'. Wereldwijd werken 370 duizend mensen bij het bedrijf, waarvan 119 duizend in Duitsland.

BERLIJN - Bij de industriesector van Siemens in Duitsland verdwijnen 2.000 banen. De afdelingen infrastructuur en energie leveren elk 1.400 arbeidsplaatsen in. Op het hoofdkantoor in München worden 200 banen geschrapt. De ontslagen vallen vooral in middenmanagement.


De nieuwe, al langer verwachte maatregel betekent niet dat de komende maanden 15 duizend mensen werkloos worden. Siemens Duitsland probeert naar eigen zeggen zo veel mogelijk gedwongen ontslagen te voorkomen. Sommige takken van het bedrijf groeien nog en nemen personeel aan. Er worden, aldus een woordvoerder, werknemers naar andere afdelingen overgeplaatst. Daarnaast is er sprake van natuurlijk verloop en pensioneringen. De nieuwe Sparkurs moet een besparing van 6 miljard euro opleveren.


De Duitse vakbonden reageerden maandag grimmig op het nieuws. Men was, aldus een woordvoerder van IG Metall, niet van tevoren op de hoogte gebracht. 'Wij waren niet geïnformeerd en zijn mateloos teleurgesteld.'


Met de helft van de werknemers wier baan verdwijnen zou Siemens al overeenstemming hebben bereikt over afvloeiingsregelingen of overplaatsing.


Bij Siemens Nederland, waar 3.000 mensen werken, verdwijnen volgens een woordvoerder 'enkele tientallen banen op het hoofdkantoor en bij de afdeling Infrastructure and Cities'. Er vervallen ook 90 arbeidsplaatsen bij de fabriek in Hengelo. Die maakt compressoren voor de olie- en gasindustrie. Deze laatste ingreep staat los van de nieuwe bezuinigingsronde.


Hoewel Siemens wel winst maakt, blijven de resultaten van het concern uit München achter bij die van concurrenten als het Amerikaanse General Electric en het Zweeds-Zwitserse ABB. Het in 1847 door Werner von Siemens en Johann Georg Halske gestichte bedrijf is actief in tal van disciplines: industrie, energie, verlichting, vervoer, vastgoed en gezondheidszorg.


Siemens boekte in 2012 een winst van ruim 5 miljard euro, maar de bedrijfsresultaten zijn volgens financieel analisten verre van optimaal. De bouw van hogesnelheidstreinen voor de Deutsche Bahn liep vertraging op. Bij deze spoorwegtak werden eerder deze maand al 600 banen geschrapt, ook toen al binnen het bezuinigingsprogramma 'Siemens 2014'. De grote windparken die het concern op open zee bouwt, blijken bovendien ingewikkelder aan te leggen dan voorzien. Niet goed ging het met de afdeling zonne-energie. Daarnaast waren er miljardenafschrijvingen op mislukte buitenlandse investeringen.


Het bezuinigingsprogramma is nog deels opgesteld door de voormalige bestuursvoorzitter van Siemens, Peter Löscher. De Oostenrijkse topman werd deze zomer zelf ontslagen vanwege tegenvallende prestaties. Hij werd opgevolgd door Joe Kaeser, voorheen de financieel topman.


De machtswisseling ging gepaard met een hoop spektakel in de Duitse media. Analisten spraken van een 'Putsch', gepleegd vanuit de kringen rond Kaeser. Sommige Duitse kranten noemden de nieuwe topman een 'koningsmoordenaar'.


Löscher was zes jaar geleden van buiten het bedrijf gehaald om schoon schip te maken na een reeks omkoopschandalen. Dat lukte de Oostenrijker, maar na het bekendmaken van opnieuw tegenvallende winstverwachtingen moest hij eind juli toch vertrekken. Het was de vijfde keer binnen zes jaar dat hij de winstprognoses naar beneden moest aanpassen.


Het is de vraag of met de nieuwe bezuinigingsronde de rust terugkeert binnen het concern. In Die Welt am Sonntag beweren analisten van JP Morgan dat Siemens gerekend naar de omzet per werknemer 30 duizend mensen te veel in dienst heeft.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden