Siemens betaalde smeergeld aan Spaanse socialisten

De Duitse multinational Siemens heeft ruim dertien miljoen gulden aan smeergelden betaald aan drie bedrijven die nauw gelieerd zijn aan de Spaanse socialistische partij (PSOE)....

CEES ZOON

Van onze correspondent

Cees Zoon

MADRID

De betaling van dertien miljoen is tot in detail gedocumenteerd in een onderzoeksrapport dat het ministerie van Financiën aan de rechter heeft gestuurd. Er zijn echter aanwijzingen dat het werkelijke bedrag aanzienlijk hoger is, ruim dertig miljoen gulden. Onderzocht wordt of de smeergelden indirect gebruikt zijn voor de illegale financiering van de PSOE. De order die Siemens in 1989 binnenhaalde was goed voor 1,4 miljard gulden.

Het meeste geld werd geïncasseerd door het bedrijf GMP Consultores, eigendom van Juan Carlos Mangana, in 1986 lid van de kiescomissie van de PSOE, en Sotero Jiménez, privé-secretaris van Guillermo Galeote, die in de jaren tachtig de financiën van de PSOE beheerde. Het bedrijf zou voor Siemens de aanbestedingen van de werken voor de spoorlijn verzorgen, maar volgens de rechter is er niet één document dat aantoont dat het bedrijf ook werkelijk aan de slag is gegaan. Bij de twee andere betrokken bedrijven bekleden voormalige hoge functionarissen van de PSOE sleutelposities.

Siemens leverde de Spaanse spoorwegen 75 locomotieven en 24 Hoge Snelheidstreinen. De rekening daarvoor bleek 40 miljoen hoger uit te vallen dan begroot, maar de spoorwegen betaalden zonder enig protest hiertegen.

De Spaanse socialisten worden achtervolgd door de ene corruptie-affaire na de andere uit de veertien jaar dat zij aan de macht waren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden