Sicilië geteisterd door flinke branden

De droogte heeft het land in Zuid-Italië, getroffen door branden, veranderd in stro...

Van onze correspondent Michaël Zeeman

ROME Omvangrijke bosbranden hebben op Sicilië aan drie personen het leven gekost. De branden, die vooral in het noordoosten van het eiland, in de strook tussen Messina en Cefalù, spookachtige omvang hebben aangenomen, woeden al dagen.

De aanzwellende sirocco heeft het vuur sinds afgelopen dinsdag nog verder aangeblazen. Hoewel er met groot materieel wordt geblust, is het einde ervan nog niet in zicht. Verscheidene Siciliaanse burgemeesters beklagen zich erover veel te weinig hulp van het Italiaanse vasteland te krijgen.

In totaal woeden er 236 natuurbranden in Italië, waarvan de meeste in de zuidelijke regio’s Apulië, Basilicata, Calabrië, Campania en op Sicilië. Het land is er zo droog als stro, na een vroeg begonnen en aanvankelijk ongebruikelijk hete en neerslagloze zomer.

In het zuiden van Apulië teistert een grote brand een beschermd natuurgebied, waar veel watervogels nestelen Op Sicilië trekt het vuur langs de hellingen die de noordelijke uitlopers van de Etna vormen. Maar ook elders, bij Enna, midden op het eiland, en Agrigento, aan de zuidkust, brandt het geweldig.

De slachtoffers vielen in het noorden, waar de opgekomen wind het vuur zozeer aanblies dat talrijke bewoners er door werden overrompeld. In de nabijheid van Cefalù moest in allerijl een ziekenhuis worden ontruimd, al was het maar om te voorkomen dat de patiënten zouden stikken in de rook.

Veel van de branden zouden zijn aangestoken, soms uit baldadigheid, soms uit eigenbelang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden