SHV Holdings houdt dividend op peil ondanks winstdaling

De winst van SHV Holdings is vorig jaar met 74 miljoen gulden gedaald tot 568 miljoen gulden. Voor de 'eigen' aandeelhouders van het energie- en detailhandelsconcern, onder wie de oprichtersfamilie Fentener van Vlissingen, is de winst echter gelijk gebleven op 307 miljoen gulden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De resultaten van SHV Makro stonden vorig jaar onder druk. De Makro-organisatie in Brazilië dook in de verliezen. Vanwege de slechte economische omstandigheden besteedden de consumenten minder en liepen de marges terug. Ook de Makro's in Groot-Brittannië en België en de Maxis in Nederland boekten minder goede resultaten.

SHV werkt in het buitenland veel met externe aandeelhouders, op wie een deel van de winstdaling kon worden afgewenteld. Dat is ook het geval in Brazilië, waar SHV sinds kort een beursnotering heeft. De externe aandeelhouders zagen de winst met 63 tot 261 miljoen teruglopen. Omdat SHV er een conservatieve manier van boekhouden op nahoudt, kon voor de eigen SHV-aandeelhouders een deel van de gereserveerde winst over 1994 worden uitgekeerd.

De omzet van het hele concern steeg van 25 naar 26 miljard gulden. Omdat in oktober 1995 het belang van 62 procent in de Berlijnse winkelketen Otto Reichelt werd verkocht, moest SHV de omzet van de belangrijke wintermaanden missen. Gedetailleerde cijfers wil SHV nog niet geven, maar volgens directiesecretaris C. Hooft Graafland is de winst van SHV Energy 'licht gestegen'. In 1994 boekte SHV Energy (handel in energie en grondstoffen) een winst van 226 miljoen gulden, terwijl SHV Makro 406 miljoen gulden winst behaalde.

SHV Holdings keert dit jaar een onveranderd dividend uit van 26 gulden per aandeel van 100 gulden. Dat komt neer op een bedrag van ongeveer 170 miljoen gulden. De familie Fentener van Vlissingen, die 60 procent van de aandelen bezit, kan dus honderd miljoen gulden dividend tegemoet zien. De rest is voor andere aandeelhouders, directieleden en commissarissen.

De jaarverslagen van SHV Holdings, SHV Makro en SHV Energy worden op 15 mei gepubliceerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden