Nieuws

SHV-dochters schikken aanklachten wegens omkoping en corruptie voor 41,6 miljoen euro

Vijf dochterbedrijven van SHV hebben voor 41,6 miljoen euro vervolging afgekocht wegens omkoping, valsheid in geschrifte en de schending van economische sancties. Justitie gaat nog wel een aantal oud-bestuurders en oud-werknemers voor de rechter brengen en onderzoekt de rol van de toenmalige huisaccountant PricewaterhouseCoopers.

Het hoofdkantoor van SHV Holdings, het grootste familiebedrijf van Nederland.  Beeld Hollandse Hoogte / Tobias Kleuve
Het hoofdkantoor van SHV Holdings, het grootste familiebedrijf van Nederland.Beeld Hollandse Hoogte / Tobias Kleuve

De zaak kwam aan het rollen nadat SHV in 2016 zelf naar het Openbaar Minister was gestapt, omdat de holding een jaar eerder op onregelmatigheden was gestuit bij drie van haar dochters, Econosto Mideast, Econosto N.V. en Eriks N.V.

Toen justitie in de boekhouding begon te wroeten, kwamen er ook gevallen van corruptie aan het licht bij twee andere onderdelen. Mammoet Salvage kocht een Iraaks parlementslid om dat het bedrijf in contact moest brengen met de Iraakse Minister van Olie. Op dat moment was er een conflict met een Iraaks staatsoliebedrijf. CMK Mammoth Gulf betaalde steekpenningen aan een projectdirecteur van een Koreaans bedrijf, om zo een opdracht in de wacht te slepen.

Onderzoek wees uit er van 2009 tot 2015 steekpenningen zijn betaald en de dochters schaduwboekhoudingen gebruikten om te voorkomen dat die aan het licht kwamen. Het OM concludeert dat er in de periode 294 gevallen zijn geweest van niet-ambtelijke omkoping.

Meevaller

De schikking van bijna 42 miljoen bestaat uit een boete van ruim 12 miljoen euro en een betaling van 29,5 miljoen euro voor het illegaal voordeel dat de bedrijven door omkoping verkregen. Voor SHV in totaal valt de schade mee: bij economische delicten kan justitie boetes opleggen tot 10 procent van de volledige omzet. Die 41,6 miljoen van de schikking is 2 procent van SHV’s jaaromzet van 17,1 miljard.

De boete had hoger kunnen uitvallen. Omdat ze zelf melding hebben gedaan, hebben de SHV-onderdelen 25 procent korting gekregen op een deel van de boetesom, en nog eens een kwart omdat ze meewerkten aan het onderzoek.

SHV gaat vrijuit, hoewel de holding zou hebben geweten van de misstanden die later aan de oppervlakte kwamen bij Mammoet Salvage en CMK Mammoth Gulf. Dat het moederbedrijf in 2016 pas aan de bel trok nadat het lucht had gekregen van een op handen publicatie in NRC wordt SHV evenmin nagedragen. Ook niet het feit dat er niet meteen werk werd gemaakt van een melding die een nieuw aangetreden accountant in 2015 bij de Financial Intelligence Unit deed, de instantie waar financiële dienstverleners volgens de wet transacties moeten melden waar een luchtje aan zit.

Bedrijfs-dna

SHV staat voor Steenkolen Handels Vereeniging en ontstond in 1896 uit een fusie van een aantal kolenhandelsbedrijven. Het concern is in handen van de familie Fentener van Vlissingen, een ondernemersgeslacht waarvan de wortels terugvoeren tot het begin van de 17de eeuw.

De familie is niet meer betrokken bij de dagelijkse leiding van SHV, maar Annemiek Fentener van Vlissingen is wel voorzitter van de raad van commissarissen. In een verklaring zegt zij dat de belangrijkste waarden van SHV integriteit en vertrouwen zijn. ‘Wanneer deze waarden worden geschaad, raakt dat ons diep. Juist omdat eerlijk ondernemen, waar ook ter wereld, sterk verankerd is in ons dna.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden