NieuwsShutdown VS

Shutdown Amerikaanse overheid langste in de geschiedenis

De gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheid is sinds zaterdag de langste in de geschiedenis. Het was de 22ste dag dat sommige overheidsdiensten zijn stilgelegd. Ongeveer 800 duizend ambtenaren krijgen geen salaris uitbetaald.

Redactie
Het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C., waar het Congres zetelt. Beeld EPA
Het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C., waar het Congres zetelt.Beeld EPA

Intussen blijven president Donald Trump en nerveuze leden van het Congres koortsachtig werken aan een oplossing. De regering wil geen geld voor de getroffen diensten vrijmaken zolang het Congres geen geld beschikbaar stelt voor het bouwen van een muur langs de Mexicaanse grens.

Trump speelt met de gedachte een nationale noodtoestand uit te roepen, zodat hij zonder goedkeuring van het Congres kan doorgaan met het bouwen van de muur. Zaterdag zei hij ‘niet op dit moment’ de noodtoestand te overwegen, maar hij benadrukte wel de bevoegdheid te hebben die uit te roepen. Op het Witte Huis werd al – voor het geval dat – gewerkt aan het aanboren van alternatieve financieringsbronnen in de overheidsbegroting.

Zo’n 800 duizend ambtenaren ontvingen vrijdag een blanco loonstrookje. Sommigen plaatsten foto’s daarvan op sociale media. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden stemden vrijdag voor een voorstel de ambtenaren met terugwerkende kracht te betalen zodra de afdelingen waar zij werken weer opengaan.

Zwarte Amerikanen worden onevenredig getroffen door de shutdown. Afro-Amerikanen vormen 12 procent van de Amerikaanse bevolking, maar 18 procent van de federale ambtenaren. De oorzaak van de scheve verdeling is dat de overheid zich strikt aan anti-discriminatieregels moet houden, terwijl de particuliere sector nog altijd liever voor witte werknemers kiest.

Shutdown in de praktijk

Hoe de Amerikanen de prijs betalen van de shutdown.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden