SHOW

De buitenlandse pers gruwelt. Artsen zeggen van alles. Het gebeurt, dus het kan, is een veel gehoorde uitspraak. Een cameraploeg van de BBC staat klaar....

Het is druk buiten de studio waar vrijdagavond de Grote Thuisbevallingshow zal worden opgenomen. En uitgezonden. Zodat iedereen het kan zien. In vrijwel alle landen van Europa, grote delen van Azië, en Noord- en Zuid-Amerika is het al tientallen jaren verboden: thuisbevallen zonder verdoving.

Alleen in Nederland is het zo geregeld dat moeder en kind zo lang en zo ver mogelijk van een ziekenhuis worden weggehouden. Calvijn is pijn, zegt de een. Pijn is natuurlijk, zegt de ander.

De moeder maakt het goed. Nog wel, schampert een buitenlander. Vrijdag piept ze wel anders. ‘Wat is de volgende stap?’ vragen velen zich af. Gladiatorengevechten? Ontsnapte gorilla’s? Supporters die na afloop van een wedstrijd het veld opkomen?

Buiten de studio staat een busje met broodjes en koffie. De broodjes zijn naar oud-Nederlands gebruik wit, slap en met kaas. We raken aan de praat met een arts die anoniem wil blijven.

‘Waarom eigenlijk?’ vragen we toch maar.

‘Anders weet iedereen straks hoe ik heet.’

In de straten rond de studio wordt alles alvast in voorbereiding gebracht, zodat straks tijdens de uitzending van de Grote Thuisbevallingshow het allemaal zo echt mogelijk is. Om te beginnen zit het verkeer vast. Een aantal straten is opgebroken, een ander aantal omgeleid. Er is een heuse bouwput nagebouwd. Wie de ambulance belt komt in een keuzemenu van voorheen de ABN Amro terecht.

Het lijkt inderdaad behoorlijk realistisch. Wanneer het misgaat bij de thuisbevalling komt die ambulance sowieso te laat. In een partytent naast de witte broodjesbus repeteren vijftig zogenaamde vroedvrouwen op de zin: ‘Nou moe, zo’n rare stuitligging heb ik in mijn hele praktijk nog nooit aan mijn klomp gehad.’ De andere negenenveertig worden per sms weggestemd.

‘Het is zo simpel’, zegt de anonieme arts. ‘Er is in het rijke Nederland geen geld om zwangere vrouwen fatsoenlijk te begeleiden. Dat geld is er natuurlijk wel maar dat gaat naar toneel of naar dans. Iedereen heeft zijn mond vol over hoofddoekjes en ongewenste praktijken in andere culturen, maar zelf vervoeren we onze kinderen in bakfietsen en praten we onze vrouwen aan dat thuis pijnlijden zonder deskundige medische begeleiding ‘natuurlijk’ is.’

De arts ziet er heel normaal uit. Zonder al te veel te verraden zou hij met dit uiterlijk en deze achternaam in vijf discotheken achter elkaar worden toegelaten. Ook zonder ledenpasje.

Dan komt de zwangere moeder nog even om de hoek kijken. ‘Best eng’, beantwoordt zij onze blik. Ze ziet er heel normaal uit. Leuke Hollandse kop met haar. Nog net geen klompen of een kaasjuk op de schouders. ‘Maar ik wil het gewoon doen.’

Vijf miljoen kijkers kunnen aanstaande vrijdag per sms besluiten of de dienstdoende gynaecoloog naar The Police zit te luisteren en daarom de telefoon niet hoort; of de muizen uit de bouwput voor de metrolijn de aangrenzende bioscopen invluchten; of er met scherp mag worden geschoten op het ambulancepersoneel; of er heel misschien een klein beetje geld kan worden vrijgemaakt voor nog één laatste echo, zodat de stuitligging van tevoren al bekend is.

‘Het wordt waarschijnlijk verschrikkelijke televisie’, zegt de lieve moeder. ‘Ik weet niet of ik of mijn kind het zullen overleven, maar ook als maar 10 procent van de kijkende vrouwen zou besluiten om dit tot geen enkele prijs te willen meemaken, is het toch zinvol geweest.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden