Showbizz homo top 50

De showbizz kan niet zonder ze, zij kunnen niet zonder de showbizz...

tekst Mirjam Bosgraaf . Chris Buur . Carel Helder

Een ranglijst van de 50 invloedrijkste homo's in de showbizz vereist ingewikkelde puntensystemen, fingerspitzengefühl en betrouwbare informanten. Maar bovenal betekent het dat er mensen (mannen) zijn die je n'et kunt noemen. Hans van Maanen, Rudi van Dantzig, Gerardjan Rijnders, Frank Awick, Jeroen Willems, Boris van der Ham, Mart Visser, Tony Neef, Ton Vorstenbosch, Oscar Hammerstein, Gerard Spong, Gerrit Komrij, Willem Oltmans, Kees van Twist en vele anderen - zij allen zijn gaandeweg in een soort roze Bermudadriehoek verdwenen, niet zelden tot verrassing en ongenoegen van onszelf. Maar de wetten van de showbizz zijn hard, lezer. Al hebben we lang die ene vraag gevreesd. Want waar o waar is Jacques d'Ancona?! Gelukkig kunnen we daar via Vipspotting.nl een antwoord op geven: '- Jacques d'Ancona, lokatie: Paterswolde, Hoofdweg. spotter: the plaza - conan the plaza, gefeliciteerd met je 1ste spot, en nog wel in Paterswolde. - the plaza dank je Conan!!'

Namens ons ook, the plaza: van harte gefeliciteerd. En dat geldt natuurlijk niet minder voor Jacques d'Ancona!

1 Paul de Leeuw (44)

Perfectionistische, extreem energieke, innemende Mozart van de improvisatie. Bracht Nederland de humor bij waarin je het serieuze niet serieus hoeft te nemen en vice versa. Verbindende schakel tussen Van Erp (nr.43) & Maas (5) en Gordon & Joling (6), en daarmee tussen half Nederland.

2 Albert Verlinde (44)

Er was een tijd dat je hem een beetje op de koop toe nam, maar die is voorbij. Musicalproducent, Boulevard, columnist in NRC Handelsblad, radio-host... Enfin, kijkt u maar eens achter 'ALVE ' op www.sterrenbeurs.nl. Nee, hoger. Nog hoger. Nee, helemaal bovenaan de lijst...

3 André van Duin (59)

Anders dan Wim Sonneveld of Albert Mol had André van Duin nooit iets nichterigs in zijn acts. Sterker: zijn humor had - als je in die termen wilt denken - een uitgesproken hetero-appeal. Doorbrak daarmee veel clichés; eindelijk een homo die een ideale schoonzoon kon zijn.

4 Gert-Jan Dröge (62)

Het homo-adagium dat je tegelijk iets kunt haten en ervan houden, heeft nooit zo elegant gestalte gekregen als in zijn society- pagina (HP) en Glamourland (tv): altijd weer op de feestjes verschijnen die hij zo geamuseerd-vilein fileerde. Onnoemelijk vaak geïmiteerd, nooit geëvenaard

5 Cornald Maas (43)

The great communicator: gedegen en scherp commentator op al het popcultureels, empathisch interviewer en een adressenlijst in zijn mobiel van telefoonboekomvang. Zou wel moeten overwegen het Songfestival vrij te laten, dat hij nu al jaren met kompaan De Leeuw (nr.1) in gijzeling houdt.

6 Gordon (37) Gerard Joling (45)

Buitencategorie. En niet alleen om die café-Nol-altijd-lol-show waarin ze nooit ergens heen willen en waarmee ze Talpa redden - eigenlijk deed de Beef-chimi-nog-wat-commercial het 'm. Nu het populairste duo sinds... Ja, sinds wie eigenlijk? Geer en Gor. Hoe kan 't zo groeien?

7 Gerard Reve (82)

De enige vraag: hoe lang nog? In '83 blikte de Volksschrijver vooruit: 'Na mijn dood word ik op de scholen 10 jaar vrijwillig gelezen en daarna nog eens 10 jaar verplicht. Dan noemen ze een straat naar me. En dan ben ik helemaal vergeten. Niemand weet toch meer wie 2e Van der Helst was?'

8 Paul Haenen (59)

Duizendpoot. Blijspelauteur, podiumbeheerder, tijdschriftenmaker, dominee, gastvrouw, talkshow host en ook gewoon acteur. Al die talenten vallen voor het grote publiek in het niet bij de manier waarop hij als Ernie Bert toch aan het lachen weet te krijgen. :-)

9 Arjan Ederveen (49)

Niets meer van gehoord sinds hij knolrapen, lof, schorseneren en prei kweekte in wonderlijke tuinshow. Wonderlijk én geniaal waren ook zijn post-Theo en-Thea-tv-persiflages. Wij gedenken de 'Groningse bosneger' uit 30 minuten en de 'moffenhoer', met Albert Mol (nr.22) als giftig moedertje.

10 Ramses Shaffy (72)

Alcohomo. Driewerf: held. 'Ik ben opgegroeid bij m'n moeder. Hoe dat was? Haaah, nou ik was een potentaat en dat heb ik nooit afgeleerd. Ik stelde de regels in.

Een kleinigheid: geen gebakken aardappelen maar gekookte. Gekookte. En dat gebeurde.' Dus.

11 Ronnie Tober (60)

Met Ronnie langs Memory Lane: R. en Lionel Richie, R. zingt op huwelijk Cruijff, R. met z'n ontdekker Willem Duys. 43 jaar lang 100 procent prof, that's our Ronnie. Een naar weekblad schreef laatst dat Ronnie geen showbizzvrienden had. Maar, Ronnie: je hebt ons!

12 Carlo Boszhard (36)

Vertaalt de opgezogen show-tv-historie in uitstekend gevoel voor presentatie en publiek opzwepen. Bracht daarmee campy spelshow en mutsige middag-tv terug op niveau. Minpuntje: Willemruizende spanning en Pauldeleeuwige chaos komen als toneelstukje over.

13 Henk Krol (56)

Snordrager die oogt als onderchef damesmode bij C & A. Maar hij legde al in 1985 bij Sonja vriendelijk alles uit over de 'leer-scene' en 'seks in openbare toiletten'. Zo zien we je liever dan in Hotel Big Brother of na weer een Viagra-schandaaltje van je krant. Henk.

14 Johnny Jordaan (1924-1989)

God heb hem so gemaakt dat Nederland behoorlijk geschokt was eind jaren 50. Had later vooral last van gezondheid en gebrek aan geld. De snik in de stem van Jan van Musscher blijft onovertroffen; waar Johnny klinkt, is het nog altijd voetjes van de vloer.

15 Job Gosschalk (38)

De machtigste man in de showbizz? Dat ontkent de castingdirector zelf om het hardst. Maar Hans Kemna's opvolger zocht wel voor 200 titels acteurs. Van Evelien tot Minoes. Grote job voor zo'n jonge Job. Begon, is dat niet leuk, met de 'homody' In de Vlaamsche Pot.

16 Jos Brink (63)

De eerste homo in kleur op tv. Schijnt. Gezinsvriendelijk opnaaiertje dat alles kon maken, zelfs als queen de queen kussen. Brinks talent: hij is voor alle gezindten, inclusief gelovigen. Jammer dat hij van deugniet deugnicht werd en bij de NCRV alles zo ondersmeert met de gezelligheidsstroop.

17 Paul 'Nipkow' Groot (38)

Ja, meisjes, Groot is ook van het roze rijk. Voorheen soapie (GTST), appetijtelijk cabarettalent (Leve Koefnoen!) én de bonus van Albert Heijn. Tevens huisimitator van gay Nederland. Is een betere Jos Brink dan Jos zelf. Kruipt griezelig dicht achter het vel van Wouter Bos, Inge de Bruijn - hu!

18 Robert Long (62)

Enige ware protesthomo met wilde krullen in de seventies, die de burgermannetjes - die had je toen nog - hun bekrompenheid onder de neus wreef: 'Dat is een flikker Mien / Dat ken je zo wel zien / Dus die hebben we maar in mekaar geslagen.' (uit: Mien). Inmiddels gedotterd, getrouwd, en wel.

19 Tim Oliehoek (27)

Nouveau heaumeau: geheel nichtenclichéloos, zeker gezien zijn indrukwekkend gespierd geregisseerde, dynamische, ongeschoren (en soms onleuke) actiekomedie Vet hard. Is met zijn obstinate 'film-is-maar-een-producthouding' beetje Dick Maas, maar kan veel meer, waarschijnlijk.

20 Louis Couperus (1863)

Gesignaleerd in de AH aan de Haagse Laan van Meerdervoort, in zijn mandje: gnocchi voor één persoon alsmede een goede olijfolie. Nam buiten de laatste twijfels omtrent zijn hoedanigheid weg door een verbaasd wit poedeltje toe te roepen: 'Hondje! Kom eens bij Louis Couperus!'

21 Erwin Olaf (46)

Grootgegroeid in de tijd van de extravagante homokitsch-scene, van de Gay Pride en valsgewimperde drag queens. Door Olaf werd je alleen gefotografeerd als je dik, dwerg of Down was. Zijn foto's zijn intussen alleen maar beter geworden, ongemakkelijker, kunstmatiger, vervreemdender.

22 Albert Mol (1917-2004)

Heeft het uitgevonden. Studeerde ballet bij Olga Preobrajenskaya en dat kan niet iedereen zeggen. 'Mol', schrijft Wikipedia, 'was een van de eerste tv-persoonlijkheden die er openlijk voor uitkwam homo te zijn.' In Wie van de drie was hij Neerlands eerste televisiegilnicht, Wiki. Pot voor meneer.

23 Rolf & Viktor (36 & 36)

Superhelden van elke moderedactrice excelleren in strenge couture, maar het belangrijkste bewijs dat ze niet in patronen denken blijkt uit het feit dat ze er nooit aan gedacht hebben dat een Nederlands modehuis moet blijven steken in halfjaarlijkse party's met Estelle Gullit in het publiek.

24 Hans Kesting (45)

't Gaat allemaal best op tv, in Het Klokhuis bijvoorbeeld, maar Kesting is toch geschapen als toneelknecht. Hij moet met dat bomige lijf als getergde Othello over het toneel benen of 5 uur lang (!) in Ayckbourns Kruistochten (terechte Louis d'Or-nominatie). De openheid over zijn HIV is dapper.

25 Pim Fortuyn (1948-2002)

's Lands flamboyantste politicus sinds Colijn. Stal overal de show als een struikrover. Niet eerder was er iemand die zo koketteerde met het dandyschap, die hondjes, die Daimler, dat kale hoofd, de darkroom.Verhief politieke incorrectheid tot een deugd: 'Ga toch koken mens.'

26 Maik de Boer (45)

Creëerde eigenhandig het beroep tv-stylist door zelf in kilt en gepaintbrushde baardschaduw te flaneren en zijn slachtoffers lekker zichzelf te laten zijn. Herinnert u zich het laatste seizoen Zeg 'ns Aaa of de naar shag ruikende overhemden van Jack Spijkerman? Nee echt niet?

27 Roeland Fernhout (34)

Dé coming out van de laatste tijd. Dit 'lekkere hapje voor erbij' (aldus een fan) uit Zusje en All stars, waarin ie voetbalhomo Bram speelde. Dat zijn kast zo lang dicht bleef, verbijstert internetters. Eentje weet dat 98 procent van de 'sterren' er tot hun 40ste in blijft zitten. Dat belooft wat!

28 Peter van der Vorst (34)

Ondervroeg Albert (nr.2) voor de Gay Krant. Daarna vroeg Albert Peter voor Showtime. En RTL Boulevard. Toen kon Peter op eigen benen verder. Dat hij is geboren als zoon van een machinebankwerker, is nog de minste reden voor de koninklijke familie hem totaal te negeren.

29 Arthur Japin (49)

Vroeger gepest, maar nu, zeker sinds De Boekenweek, door media en boekenclubs in Hattemerbroek en Uffelte ziekgeknuffeld. De Tinky Winky van schrijversland predikt vergeving en schrijft over outcasts. Heeft verrassend acteursverleden; speelde enge sekteleider in ONM.

30 Jan Lenferink (57)

'Mijn 5 broers hadden er ook last van, net als mijn vader en moeders vader.' Pardon, Jan? 'Ja, stotteren.' Eerste NL late night talkshow host. Spreekwoordelijk streepjesoverhemd. De HP/RUR//Gert-Jan Dröge/Theun de Winter-connectie. Media-jongens, maar áárdige media-jongens.

31 Rodrigo Otazu (37)

NL-Argentijns homojuweel.

Ontwerpt colliers per kilo, of ze voor Masai-krijgers zijn. Britney en Kylie aanbidden ze. Restylde een Micra met 'autosieraden' als een 'pookhanger'. Heeft aan exclusiviteit ingeboet nu hij in Bijenkorf ligt. What's next, cheap ass? Armbandje cadeau bij 'n Senseo?

32 Harm Edens (44)

Is niet 't zonnetje in huis (gmpf) als hij het olijke neefje van de grote Tros-familie genoemd wordt. Niettemin: het olijke neefje van de grote Tros-familie. Zit tussen Jan Jaap en Raoul en is invloedrijk met het uitdelen van punten. Stem van AD. Iglo. Prodent calcium.

33 Harmke Pijpers (59)

Let op die tikje dronken eyeliner en, bij nader inzien, die achternaam. Het boegbeeld van de heerlijk hautaine Amsterdam-Zuid-betweterigheid is sinds Talpa, eind 2005, stiekem vervangen door de travestiet die haar vertolkt.

34 Willem Nijholt (71)

Wat was hij nou eigenlijk? Nederlands grootste musicalster? Acterend zanger? Zingend acteur? Of, zoals recent in de kinderfilm De Griezelbus, een grote griezel? We denken: vooral Willem Nijholt. En dat was eigenlijk niemand in het naoorlogse amusement zo goed als Willem Nijholt.

35 Wim Sonneveld (1917-1974)

Hield alleen van meisjes in héle kleine Peugeotjes. Uitvinder van het woord 'amuseur': iemand die cabaretier is én van show en musicals houdt. Introduceerde de Amerikaanse musical in Nederland (My fair lady). Als zodanig wegbereider voor latere generaties homo-amuseurment.

36 Jeroen Kijk in de Vegte (31)

Oorspronkelijk radioman, nu de issue-vrije lekker-in-zijn-velhomo die in voice-overs excelleert in niet te zwaar aangezette nichtenironie op de toon 'speciale aanbieding: damesondergoed op derde'. Als wandelende wikipedia vol belangstellend gebrachte weetjes kroonprins van Albert (nr.2).

37 Marc-Marie Huijbregts (39)

Soort archetype homo. Ook cabaretette en commentator. Je kunt niet zeggen dat B & VD géén fijne neus hebben voor irritante stoorzenders. Dweperig, bleek, doorschijnend, zeurderig en... 'MagikdeaandachtaandachtAANDACHT!' 'Ja wat nou, Marc-Marie?' 'Eh, niks. Bedankt voor de aandacht.'

38 Percy Irausquin (36)

Zwierig, hot, een van de weinige topcouturiers van zijn generatie; dat is Percy. 't Wereldje loopt weg met zijn sophisticated sexiness. Heeft het dak van een Mini ontworpen en is van 'ik ben oké'. Helpt zo kinderen met brandwonden. Is kortom erg oké. Daar doen we niet moeilijk over oké?

39 Robert Jensen (33)

Hét geval is-ie-het-nou-wel-of-niet. En we geven toe, daar moet je een steengoeie gaydar (of betrouwbare bron) voor hebben. Maar chatters op internet, stop uw speculaties; oom Robert heeft eindelijk iets te vertellen.

40 Evert Santegoeds (44)

Verliest alle rechtszaken van de Oranjes en timmerman Nico met de losse handjes, heeft psoriasis en buigt zich dagelijks over de vraag hoe je weer op een andere manier kunt vertellen dat Froukje de Both een nieuwe vriend heeft. Is toch heel gelukkig. Want: mag nu ook bij Talpa roddelen.

41 Hans Klok (37)

Bewijst dat de Betuwelijn overbodig is voor onze export naar Duitsland. Vooral Duitsers krijgen geen genoeg van een man die dingen weg kan maken. Trad op bij de WK-loting, maar zijn magische krachten zullen Oranje geen gemakkelijke zomer bezorgen.

42 Bennie Neyman (54)

Waarom google ik je naam nog?

43 Michiel van Erp (42)

Maakt gestileerde documentaires waarin middels subtiele camera- en ensceneringsaccentjes geportretteerden iets kleinschaliger worden dan ze zijn. Compassie en spot, oprechte belangstelling en een geromantiseerd idee over het Echte Leven vechten om voorrang - tikje vals. én fascinerend.

44 Leco van Zadelhoff (37)

Harderwijkse 'topvisagist' loodste het beroep schminkeuse van beduimelde kleedkamers naar de spotlights, door overmoedig lippotloodgebruik. Zorgde bij Beau Monde voor het opbloeien van platinablonde Blaricum-glamour, gecentreerd rond Caroline T, Estelle G en Leontine B, geboren R.

45 Johannes van Dam (59)

Men neme: 1 snorfiets, 1 stuks schrijfgerei, 1 akelig scherp Laguiole-mes en 120 kilo toegepaste warenkennis. De Dikke van Dam ligt, terecht, bij de voltallige top 50 op de keukentafel. Fijn eerste zinnetje ook op uitgeverssite: 'Johannes werd als kind al aangetrokken door alles wat eetbaar is.'

46 Joop Braakhekke (58)

Televisiekok-light. Wandelende Bros-Bros-Bros-reclame. Leverde een lichte bijdrage aan een lichte verandering van de licht-culinaire televisie. Dankzij Koefnoen (Nipkowschijf) nog steeds niet afgeserveerd.

47 John Blankenstein (57)

Was als voetbalscheids assistent van O.L. Heer. Winnaar Harry Stapel Prijs 2005 i.z. homo's en sport. Dreef 10 jaar lang een zaak in ramen voor tuinbouwkassen ('Trekvrij glas, da's pas glas!'). Over homofobe spreekkoren: 'Zij krijgen mij niet van het veld. Over mijn lijk.' Geldt voor deze lijst net zo.

48 Jan Aarntzen (55)

Eerste celebritykostuumontwerper vanwege herkenbare eigen stijl, te weten de missing link tussen een bonbondoos en een Wagner-opera, met gegarandeerd bereik van de achterste schouwburgbanken. Favoriete dresswoman derhalve: Karin 'feestverpakking' Bloemen.

49 Barrie van der Willigentogt (61)

Zonnebanken, hondjes, sterrenslagen in de sneeuw, hondjes, raderen van fortuin, hondjes, choreografieën, nou ja hondjes dus enzo... Kijkt u er maar eens goed naar. Nog één keer trekken ze voorbij. De homo's uit uw jeugd.

50 Jamai (19)

Anti-idol, die als Idol door 5 miljoen mensen werd omarmd.

Bekijkt de wereld liever door blauwe dan roze bril. Had het even te kwaad, maar herrees als musicalster. Inmiddels ook voorlichtnicht van Pb 51. Wat maakt het hem uit: zelfs zijn beeld in Madame Tussaud heeft die X-factor.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden