'Shouting Dutchman' mogelijk het land uit na huilbui Filipijnse agent

Boven de Facebook-pagina van Thomas van Beersum torent een groepsportret van Marx, Lenin, Engels, Stalin en Mao. Ernaast staat de foto die de Nederlander een instantberoemdheid heeft gemaakt in de Filipijnen: de foto waarop Van Beersum een Filipijnse agent aan het huilen krijgt.

Thomas van Beersum en de huilende Filipijnse agent. Beeld Facebook
Thomas van Beersum en de huilende Filipijnse agent.Beeld Facebook

De foto van 'The Crying Cop' brak vorige week alle internetrecords in het land en heeft van politieman Joselito 'Toto' Sevilla (20) de knuffelheld van de Filipino's gemaakt.

'The Shouting Dutchman' die hem aan het huilen heeft gebracht, daarentegen, krijgt veel minder sympathie, en dreigt zelfs het land te worden uitgezet.

Van Beersum was in Manilla als lid van een internationale 'solidariteitsmissie' en deelnemer aan een mensenrechtencongres. Hij nam ook deel aan een demonstratie tegen president Aquino, een week terug. Daar kwam hij tegenover de politieman te staan. De politie hakte fors in op de demonstranten. Van Beersum vroeg de agent keer op keer: 'Why are you doing this to us, why are you hurting our people?' Sevilla begon plotseling te huilen.

Moe en hongerig
Later vertelde hij de fotograaf dat hij huilde uit teleurstelling over het geweld dat losbarstte: ze hadden zo hard geoefend om de protesten geweldloos te laten verlopen. De politie was er al twee dagen en hij was moe en had honger.

Van Beersum bevestigt dat: 'De reden dat hij begon te huilen was niet dat ik stond te schreeuwen, maar het was een mix van stress, weinig slaap en het feit dat hij geconfronteerd werd (...) met het repressieve karakter van de politie.'

De Nederlander heeft na de demonstratie een open brief op zijn Facebook-pagina gezet. Geheel in de geest van Marx gaat het over de 'onderdrukking en exploitatie van arbeiders, boeren, studenten, vrouwen...' en 'marionetten van het Amerikaanse imperialisme', maar daarna wordt de brief persoonlijk en gericht aan de politieman zelf. Hij prijst Sevilla omdat hij niet meedeed aan het geweld. 'You did what you thought was right... This is a noble act.'

De politieman heeft nog niet gereageerd, zijn superieuren wel. De huilende collega komt hun goed van pas na alle kritiek op het geweld tegen de demonstranten. Zijn commandant Antonio Cruz schuift 'Toto' Sevilla dankbaar naar voren als het bewijs dat agenten ook maar mensen zijn: 'We are only human', zegt hij op tv.

'Blanke reactie'
Het 'geschreeuw' van de Nederlander, 'een typische blanke reactie', volgens een van de mediaberichten, heeft ook geleid tot een Facebook-pagina: 'Filipinos against foreign interference in Filipinas'. De bemoei-je-met-je-eigen-zakengroep pleit voor uitzetting van Van Beersum, en dat wordt door de autoriteiten serieus overwogen. Van Beersum zwijgt even.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden