Short selling is voorlopig taboe op beurs Athene

AMSTERDAM In een ultieme poging om een einde te maken aan de dalende beurskoersen hebben Griekse financiële toezichthouders een verbod uitgevaardigd op short selling....

Van onze verslaggever Peter de Waard

Eerder werd een dergelijk verbod in vele landen afgekondigd na de val van de Amerikaanse investeringsbank Lehman Brothers in september 2008.

Het Griekse verbod geldt voor een periode van twee maanden. Bij ‘short gaan’ worden aandelen op termijn verkocht. De verkopers hopen dat in de tussentijd de koersen dalen, zodat zij hier een winst aan overhouden. Het betekent dat de verkopers belang hebben om het vertrouwen in een bedrijf, sector of land te ondermijnen. Eerder gold in Griekenlang al een verbod op short selling tussen oktober 2008 en juni 2009.

De herinvoering van de maatregel volgt op de ontwikkelingen dinsdag, toen de koersen van de Griekse banken met 9 procent daalden. In elk geval tot 28 juni kunnen die aandelen niet meer op termijn worden verkocht.

Griekenland moet in die tussentijd een zwaar hervormings- en bezuinigingsprogramma doorvoeren. De taak voor de regering is zwaar omdat de bevolking zich massaal verzet.

Belangrijk daarbij is dat Griekenland een vrij gesloten economie is. De export is goed voor slechts 20 procent van het bruto nationaal product, en dus draait de Griekse economie vooral op de binnenlandse vraag.

Een draconisch bezuinigingsprogramma zal daarom de Griekse economie extra zwaar treffen. Dit zal weer de belastinginkomsten doen verminderen, waardoor nieuwe bezuinigingen noodzakelijk kunnen worden. De Grieken vrezen daardoor in een soort vicieuze cirkel terecht te komen die leidt tot een enorme verarming in het land.

De Griekse media toonden zich woensdag verontwaardigd over het besluit van Standard & Poor’s de ratings over de kredietwaardigheid te verlagen. Volgens de kranten zouden de lagere ratings de werkelijke gang van zaken in de Griekse economie niet weergeven. In de afgelopen tijd zijn al veel bezuinigingen doorgevoerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden