Shoppen loont bij internetbeleggen

Particulieren wagen zich weer vaker aan actief beleggen. Nadeel daarvan zijn de oplopende kosten. Beleggen via internet is het goedkoopst....

Door Douwe Douwes

De particuliere belegger lijkt de weg naar de beurs te hebben teruggevonden.

Zes maanden van vrijwel ononderbroken koersstijgingen op Damrak en Wall Street hebben de hebzucht van de kleine belegger aangewakkerd, en de angst voor grote koersverliezen naar de achtergrond gedrukt. Internetbrokers – bedrijven die via het internet belegggingsorders uitvoeren – zien hun handel de laatste maanden dan ook snel aantrekken.

'We hebben dit jaar al achtduizend nieuwe klanten verwelkomd, waarvan 3250 in het derde kwartaal', zegt René Frijters, directeur van effectenhuis Alex. Concurrent Binck is een grote mediacampagne gestart waarin het bedrijf wijst op zijn lage tarieven. 'We merken vooral dat slapende rekeningen weer actief worden', zegt Nick Bortot van Binck. 'Het wordt ook steeds drukker in onze winkel hier beneden, waar mensen zich als klant aanmelden en direct kunnen gaan beleggen.'

Zowel Binck als Alex mikken op de actieve particuliere belegger. Wie veel op de beurs handelt, kan veel besparen door zijn kosten laag te houden. Want transactiekosten – en alles wat daar nog omheen hangt – kunnen een forse deuk slaan in het rendement. Zeker voor wie vaak orders plaatst, kunnen de beleggingskosten stevig in de papieren lopen.

Van de mogelijkheden die de particulier heeft om actief orders in te leggen op de beurs – beleggen via de telefoon of via de adviseur van de bank zijn de andere alternatieven – is beleggen via internet de goedkoopste optie. Maar de prijsverschillen tussen de aanbieders zijn behoorlijk groot.

De partijen die internetbeleggen in het pakket hebben, zijn te onderscheiden in twee soorten. Ten eerste de grote banken, die de service bijna allemaal aanbieden – in de regel als onderdeel van een heel pakket voor internetbankieren. Fortis is de enige grote bank die internetbeleggen nog niet in het assortiment heeft zitten. Maar daar wordt aan gewerkt, verzekert een woordvoerder van de Belgisch-Nederlandse combinatie.

Naast de grote banken zijn aan het einde van de jaren negentig – de hoogtijdagen van het particuliere beleggen – gespecialiseerde internetbrokers op de markt gekomen. De bekendste hiervan is Alex. Deze voormalige dochter van Labouchere is inmiddels overgenomen door Rabobank, en met zo'n 71 duizend beleggers de grootste gespecialiseerde internetbroker van Nederland. Het Amsterdamse Binck – circa tienduizend beleggers – is de tweede gespecialiseerde aanbieder van internetbeleggen. Zowel Alex als Binck claimen dat gespecialiseerde brokers goedkoper zijn.

De wijze waarop de aanbieders (in dit onderzoek zijn dat ABN Amro, Rabobank, Postbank, SNS Bank, Binck en Alex) hun tarieven stellen, lopen nogal uiteen, maar de basis is bijna altijd dezelf

de. In het geval van een aandelenorder betaalt de belegger in de regel een tarief dat oploopt met de grootte van de order. Daarnaast werken alle aanbieders met een minimumtarief – in de een of andere vorm. Voor opties geldt een vergelijkbaar verhaal, zij het dat hier een tarief per contract wordt betaald. Een aandelenoptiecontract op Euronext heeft altijd betrekking op honderd aandelen.

Daarnaast betaalt de belegger bij sommige aanbieders nog een vast bedrag per maand of per kwartaal. De Rabobank kent vier soorten abonnementen, met verschillende vaste bedragen. Hoe hoger het vaste bedrag, hoe lager het tarief per transactie. Het SNS Orderabonnement – dat mikt op de grootverbruikers onder de beleggers – kost 150 euro per jaar.

De derde kostenpost voor de internetbelegger is het bewaarloon. Dat is de provisie die de broker rekent om de effecten voor de belegger in depot te houden. Ondanks het feit dat er van fysieke bewaring al lang geen sprake meer is, moet een belegger per jaar een paar honderdsten van procenten aan de broker betalen. De uitzondering is SNS Bank, die geen bewaarloon in rekening brengt.

De concurrentie tussen de internetbrokersspitst zich voornamelijk toe op de transactiekosten. De kosten voor bewaarloon zijn – in elk geval bij de grootbanken – vergelijkbaar. De kosten per transactie lopen echter nogal uiteen, en zijn vooral sterk afhankelijk van de omvang van de order.

Postbank bijvoorbeeld brengt aan vaste vergoeding acht euro in rekening, en daarnaast 0,4 procent van de grootte van de order. Bij een geringe orderomvang behoort de Postbank daarmee tot de goedkoopste aanbieders. Wil de belegger een transactie doen die de drieduizend euro te boven gaat, dan prijkt de Postbank echter aan de bovenkant van de markt.

Hetzelfde geldt voor de Rabobank met zijn basisabonnement. Rabobank kent zoals gezegd nog drie andere abonnementen, waarvan de variabele kosten lager liggen. Daar staat echter tegenover dat voor die vormen van internetbeleggen wel een vaste abonnementsprijs moet worden betaald.

Ook het orderabonnement van SNS Bank kent een vaste abonnementsprijs, te weten 12,50 euro per maand. Anderzijds is het zo dat de belegger die via de website van SNS handelt, tot vijfduizend euro het minst betaalt. Boven die grens wordt Binck goedkoper.

Om het geheel nog ingewikkelder te maken, werkt Alex met een retourprovisie. Aan het einde van het kwartaal berekent de broker hoeveel omzet een belegger heeft gerealiseerd. Hoe groter dat bedrag is, hoe meer de belegger retour krijgt. Een omzet tussen de vijftig-en honderdduizend euro levert bijvoorbeeld een teruggave op van 2,5 procent van de betaalde transactiekosten. Volgens Frijters van Alex zijn de tarieven van zijn bedrijf vanwege dit systeem buitengewoon concurrerend.

Een overzicht van de kosten van beleggen via internet zegt natuurlijk nog niets over de kwaliteit van de dienstverlening. Bij internetbeleggen zijn onder meer van belang de snelheid waarmee orders worden uitgevoerd, de snelheid van de koersinformatie, de gebruikersvriendelijkheid van de site, en de kwaliteit van de rekeningen. Hier wordt geregeld onderzoek naar gedaan door beleggerssites als Belegger. nl en Beurs. nl. Bij die onderzoeken komen over het algemeen SNS, Binck en Alex als beste naar voren, precies de aanbieders dus die ook goedkoper zijn. De conclusie is duidelijk: voor de actieve belegger loont het al snel de moeite om over te stappen op een gespecialiseerde broker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden