Shoppen in de wereldwijde Winkel van Sinkel

'AD komt in Britse handen', kopte Nederlands populairste dorpsbode deze week. Maar dat niet alleen. Ook NRC Handelsblad, Volkskrant en Trouw alsmede uitgeverijen als Meulenhoff, Prometheus, Bruna en Thieme, kortom het uitgeversconcern PCM, krijgen een nieuwe eigenaar in de persoon van sir Ronald Cohen, oprichter en bestuursvoorzitter van de Britse...

Eerder deze week maakte detailhandelsconcern Vendex bekend dat het bedrijf van de beurs wordt gehaald door een consortium van financiers onder leiding van het Amerikaanse KKR, de miljardenonderneming van de heren Kohlberg, Kravis en Roberts, die het Amerikaanse bedrijfsleven in de jaren tachtig terroriseerden met brutale en spectaculaire overnames.

De oer-Hollandse winkels van de Hema en de warenhuizen van De Bijenkorf en V & D krijgen Amerikaanse, Britse Nederlandse eigenaars, want ook het Britse CCP en het Nederlandse Alpinvest doen mee aan de transactie van 1,5 miljard euro.

Het internationale kapitaal heeft deze week leuk lopen shoppen in de Winkel van Sinkel. Welkom in de wereld van de globalisering.

Daar moeten Nuon, Essent en Eneco nog erg aan wennen. De stroombedrijven zijn buitengewoon boos op minister Brinkhorst van Economische Zaken, die het elektriciteitsnet bij deze bedrijven wil weghalen. Brinkhorst wil het beheer van het net loskoppelen van het verkopen van stroom.

De bedrijven zien zich beroofd van een constante inkomenstenbron en schreeuwen moord en brand. Dat mag. Maar of zij er verstandig aan doen paniek te zaaien door het doemscenario te schetsen dat buitenlandse stroomgiganten de Nederlandse bedrijven voor een prikkie zullen opkopen, is de vraag.

Nuon, Essent en Eneco behoren samen met kabelmaatschappijen, internetproviders en de NS tot de minst populaire bedrijven. De stroombedrijven hebben zich door middel van callcenters, verkeerde energienota's en een falende klantenservice vervreemd van de consument. Bij de overname van de KLM door de Fransen ontstond bij het publiek nog een soort nostalgisch oranjegevoel, maar daarop hoeven Nuon cum suis niet te rekenen.

En waarom ook? Als de toestellen van KLM onder Frans eigendom in de lucht blijven, de Hema gewoon rookworsten blijft verkopen onder KKR en het AD ook in Britse handen elke dag verschijnt, waarom zou de stroomvoorziening dan in gevaar komen als Nuon of Essent wordt overgenomen?

Aan het stopcontact kun je niet zien of de gebruikte stroom stroom groen of oranje is. Sterker nog, in de tijd dat Nederland te hoop liep tegen de plannen van toenmalig minister Van Aardenne van Economische Zaken om vier nieuwe kerncentrales te bouwen, importeerden de stroombedrijven al electriciteit uit Frankrijk. Geen kraker die destijds in de gaten had dat zijn afgetapte stroom afkomstig was van een Franse kerncentrale.

Als Nuon, Essent en Eneco nu eens beginnen met hun klanten in de watten te leggen. Misschien maken ze dan nog een kans.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden