Shop window dressing

Updates


Twitter.com/HansAarsman


Oekraïnsk is een kleine stad in het Russisch-gezinde oostelijke deel van de Oekraïne. Er is bijna niets over Oekraïnsk vinden, behalve dat het bestaat en 10.000 inwoners heeft, de helft van het aantal dat er in de Sovjettijd woonde. Eén werkende kolenmijn is er. Die levert de brandstof voor Oekraïnsk, te zien aan de donkere aanslag onder de sneeuw op de stoep, op de muur zit het ook en de vensterbanken. Om het gas hoeft Oekraïnsk de banden met Rusland niet aan te halen.


Al die briefjes aan de muur met afscheurbare telefoonnummers, het moet een straat zijn waar veel mensen langskomen. Wat bij ons Marktplaats is, is in Oekraïnsk deze muur. Het balkon uiterst links heeft geen hekwerk meer. De andere twee nog wel, maar alle drie zien ze er zo bouwvallig uit, ik zou er niet onder gaan zitten. Dat zit de vrouw met de rode muts ook niet, ze zit er net naast. Toch gevaarlijk dichtbij.


Wat hebben de dames op straat zoal in de aanbieding? Links bessen in plastic zakjes. Zijn die nog te eten zijn zo laat in het seizoen? Rechts melk in lege spaflessen, thuis hebben ze een koe. De voorste dame verkoopt rode vloeistoffen. Zou het tomatensap zijn? Dat past beter bij de knoflook, die ze ook verkoopt, dan de jam die ooit in de potten heeft gezeten. Het groene staketsel waaronder ze heeft plaatsgenomen, kan ik niet thuisbrengen. Een bushokje zou kunnen, al heeft het hout iets tijdelijks. Een bescherming dan voor voetgangers tegen puin dat van het pand naar beneden komt? Dat zou een EU-achtige voorzorgsmaatregel zijn. Het straatnaambordje hangt scheef, dat is meer Oostblok. Het ziet er niet uit of het daar al jaren hangt. Heeft de straat een andere naam gekregen na de Sovjettijd? Het blauw van het vorige naambordje zit nog op de muur.


Ofschoon ze het allesbehalve breed lijken te hebben, doen de twee dames rechts hun best zo goed mogelijk voor de dag te komen. Wij maken alles thuis zelf, stralen ze uit. Waarom anders hebben ze schorten aangetrokken? Hun koopwaar is verpakt en gebotteld, morsen is er niet bij. Pure shop window dressing. 'Onze producten zijn ambachtelijk gemaakt in eigen keuken', zou bij ons op een bordje staan. Het rode kleedje over de omgekeerde kartonnen doos. Ton sur ton, ook daar is over nagedacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden