Shocktherapie moet economie Mexico redden

De Mexicaanse regering wil de economie van het land met shocktherapie uit het slop halen. De drastische maatregelen zullen niet gemakkelijk worden voor de inwoners van het land, aldus een regeringsverklaring....

AP, Reuter

MEXICO-STAD

Het nieuwe economische plan dat minister van Financiën Guillermo Ortiz donderdagavond bekendmaakte, heeft tot doel de dramatische val van de peso te stoppen en het vertrouwen van buitenlandse investeerders te herstellen. Ortiz zei dat de maatregelen de stabiliteit moeten terugbrengen, maar waarschuwde de Mexicanen dat zij de broekriem zullen moeten aanhalen.

Ortiz waarschuwde dat het land schulden heeft gemaakt die het niet meer kan betalen. 'Er zijn geen gemakkelijke oplossingen', zei hij. Op korte termijn zullen de nadelen dan ook veel duidelijker zijn dan de voordelen. Een goed alternatief is er volgens hem echter niet.

In plaats van de economische groei van 4 procent die was beloofd door president Ernesto Zedillo toen hij in december aan de macht kwam, kunnen de Mexicanen nu rekenen op recessie. De economie kan met 2 procent terugvallen en prijzen kunnen met ongeveer 42 procent stijgen, zei Ortiz.

'De Mexicanen hebben weken van onzekerheid en verrassingen achter de rug. Tot nu toe is het niet mogelijk geweest om de tegenslagen te overwinnen die de overhand hebben gehad sinds de devaluatie in december', zei Ortiz, waarmee hij duidelijk toegaf dat eerdere pogingen om de crisis te keren gefaald hebben.

Belangrijkste punten van het economische programma, dat door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met instemming werd begroet, zijn:

* Het minimumloon waarvan miljoenen arme Mexicanen afhankelijk zijn, zal vanaf begin april slechts met 10 procent stijgen;

* De omzetbelasting gaat met 10 tot 15 procent omhoog;

* Benzineprijzen gaan met 35 procent omhoog;

* De peso blijft vrij zweven, maar de centrale bank zal een monetair beleid van krapte blijven voeren om de waarde van de munt op te voeren ten opzichte van de dollar;

* De overheidsuitgaven moeten dit jaar worden teruggebracht met 9,8 procent.

Volgens Ortiz is de versterking van de peso, die sinds 20 december in waarde is gehalveerd, de zwaarste opgave. Donderdag was de koers van de peso aan het begin van de dag 6,995 tegen een dollar, terwijl de munt 's avonds sloot op 7,45, na een dieptepunt van 7,7 dollar te hebben bereikt. Gisteren klom de peso 18 procent omhoog.

Ortiz kondigde aan dat de centrale bank het binnenlandse krediet zal beperken tot 10 miljard peso, oftewel 1,3 miljard dollar tegen de huidige koers van de peso. Deze noodmaatregel wordt gezien als een van de belangrijkste stappen om de peso te versterken.

Mexico kan rekenen op 3 miljard dollar steun van de Wereldbank, de Interamerikaanse Ontwikkelingsbank en andere bronnen waarmee de de zwakke banksector moet worden opgepept. In totaal pompen de Amerikaanse regering, het IMF en andere bronnen 20 miljard dollar in de Mexicaanse economie.

De nieuwe maatregelen werden al lange tijd verwacht, maar investeerders vreesden dat Mexico niet ver genoeg zou gaan om de twee maanden oude crisis het hoofd te bieden. Ook werkgevers en werknemers hadden de strenge maatregelen verwacht en de regering van Ernesto Zedillo had al te maken met groeiende ontevredenheid van de bevolking. Om al te grote moeilijkheden te voorkomen, beloofde Ortiz dat de subsidies op het basis-voedselpakket zoals brood, tortilla's en melk blijven bestaan.

Jose Madariaga Lomelin, de president van het Bankiersgenootschap van Mexico, riep de Mexicanen op om zich bij de nieuwe maatregelen neer te leggen. 'Het is een bittere pil; je moet het slikken ook al is het onaangenaam', zei hij tegen de Mexicaanse krant El Financiero.

Al voor het plan was aangekondigd hadden zakenlieden geprotesteerd tegen mogelijke belastingverhogingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.