Recept

Shoarma met knoflooksaus

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: shoarma met knoflooksaus. Hoofdgerecht voor 4 personen.

null Beeld Tallina van den Hoed
Beeld Tallina van den Hoed

Morgen is het Koningsdag. In heel het land trekken mensen met hun ouwe zooi naar pleinen en parken, hopend op hordes kooplustige consumenten. Omdat iedere verkoper zo'n beetje dezelfde ouwe zooi heeft, is het zaak een leuk extraatje te hebben om kopers te lokken: een vlotte babbel of veel glimmende waar.

Of de perfecte locatie met veel aanloop: een plekje naast een eettent, want particulieren zonder vergunning mogen geen eten verkopen op de vrijmarkt. Iedereen krijgt toch honger, dus aanloop genoeg voor je kleedje met ongewenste inboedel.

Kies een plek waar ze vlees overgieten met saus. Kebab, döner of shoarma zijn prima. In deze verwarrende tijden is het fijn om te constateren dat integratie echt werkt als de geur van gegrild vlees rondwaart en de smaakpapillen prikkelt. Gaat u niet de vrijmarkt op? Maak dan deze shoarma gewoon zelf.

Bereiding

Meng de specerijen voor de shoarmakruiden. Vijzel ze naar uw eigen voorkeur grof of juist fijn. Snijd het vlees in dunne reepjes, bestrooi met 2 eetlepels shoarmakruiden, giet er een eetlepel olie overheen en meng goed. Bewaar de rest van de kruidenmix in een goed afsluitbaar potje. Snijd de ui in halve ringen en de paprika in reepjes. Verhit olie in de pan, bak ui en paprika enkele minuten, tot ze wat zachter beginnen te worden. Snijd in die tijd de ijsbergsla - knisperend water is het eigenlijk - in reepjes. Wilt u smaakvollere knapperige sla, neem dan little gem of romana.

Meng mayonaise, yoghurt, knoflook, peterselie en peper tot een sausje. Het moet vloeibaar zijn, dus waarschijnlijk kunt u er nog 2 of 3 eetlepels water aan toevoegen. Haal de pitabroodjes uit de verpakking, maak ze een beetje nat en rooster ze in de broodrooster of bak ze in de oven conform de aanwijzingen op de verpakking. Doe nu het vlees bij de ui en de paprika en bak het op hoog vuur al roerend in een paar minuten gaar. Laat iedereen zijn eigen broodje vullen. Eet smakelijk.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis en Marie Louise Schipper doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.

null Beeld Tallina van den Hoed
Beeld Tallina van den Hoed
null Beeld Tallina van den Hoed
Beeld Tallina van den Hoed

Ingrediënten

Voor de shoarmakruiden:
2 theel. komijn
1 theel. paprikapoeder
1 theel. peper
1 theel. korianderzaad
1 theel. knoflookpoeder
1/2 theel. koenjit
1/2 theel. chilipoeder
1/2 theel. kaneel
2 theel. selderijzout

Voor de shoarma:
500 g varkens- of kalkoenfilet
1 eetl. olijfolie
1 grote ui
1 groene paprika
2 eetl. olijfolie. ijsbergsla
4 volle eetl. mayonaise
4 volle eetl. volle yoghurt
1 knoflookteen, geperst
4 takjes peterselie, gehakt gemalen peper
12 pitabroodjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden