Shirin Ebadi: voer druk op tegen regime Iran

De Iraanse Nobelprijswinnares Shirin Ebadi heeft vrijdag de mensenrechtensituatie in haar thuisland bekritiseerd en de internationale gemeenschap opgeroepen de druk op de Iraanse regering op te voeren om de slechte behandeling van leden van de oppositie te stoppen. ‘De mensenrechtensituatie in Iran verslechtert snel. Elk jaar doen we een stap terug in plaats van vooruit’, zei Ebadi.

AP en Reuters

De Nobelprijswinnares sprak op een bijeenkomst van de Verenigde Naties en vroeg alle VN-leden om Iran op de bijeenkomst van de VN-Mensenrechtenraad volgende week stevig aan de tand te voelen over de misstanden. ‘Ze moeten de Iraanse regering ondervragen over de schending van de mensenrechten’, zei Ebadi, die sinds de omstreden verkiezingen van juni vorig jaar in het buitenland verblijft. De uitslag van de verkiezingen, president Ahmadinejad werd herkozen, veroorzaakte veel protesten die hard werden neergeslagen. Honderden dissidenten werden gearresteerd en veroordeeld tot stevige straffen.

Ebadi sprak zich uit tegen de huidige economische sancties en een mogelijke militaire interventie, die de bevolking harder zouden treffen dan de regering. Wel pleitte ze voor politieke sancties door diplomatieke banden met Iran op een lager pitje te zetten . Zo zouden ambassadeurs moeten worden teruggeroepen en visa moeten worden geweigerd aan delegaties van het Iraanse regime.

Reza Pahlavi, de zoon van de sjah van Iran die 31 jaar geleden werd verdreven, heeft vrijdag in een interview met het persbureau AP de internationale gemeenschap opgeroepen meer steun te verlenen aan de Iraanse oppositie en niet meer zo gefixeerd zijn op het nucleaire programma van Iran. Landen als de VS zouden zich niet druk moeten maken over een nieuwe sancties tegen Iran, als deze maatregelen slechts de status quo handhaven.

In plaats daarvan zouden de landen de oppositie moeten aanmoedigen, zoals dat is gebeurd in Zuid-Afrika, waar het apartheidssysteem in 1990 ten einde kwam, en de Sovjet-Unie, die uiteindelijk in 1991 uiteen viel, vindt Pahlavi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden