Shinen

Ik dacht altijd dat je wist dat je oud werd als je niet meer op de hoogte was van modewoorden. Maar nu weet ik dat het erger kan: dat je dénkt dat je op de hoogte bent van modewoorden, maar dat die dan uit de mode blijken te zijn.


Dit nederigmakende proces heb ik de afgelopen week meegemaakt. Met 'shinen'. Shinen, voor als u nog onhipper bent dan ik, wordt gebruikt in de zin van 'stralen'. Maar waar stralen eigenlijk alleen van toepassing kan zijn op zwangere vrouwen en op kinderen die net een cadeautje hebben gekregen, kun je shinen op alles toepassen, bijvoorbeeld op een vrouw die een nieuwe jurk heeft: 'Kijk je shinen in je nieuwe jurk.' Of op een pasgekocht huis: 'Ons huis staat lekker te shinen.' En ik hoorde onlangs twee jongens het in de Spar toepassen op de vitrine met belegde broodjes: 'Kijk die broodjes eens shinen.'


Als je de shine in een belegd broodje van de Spar kunt zien, ga je een prachtig leven tegemoet.


Het kwam door die jongens dat ik vermoedde dat ik een modewoord had gedetecteerd. De jongens waren frisgewassen, modern geklede types en ze zeiden shinen met de triomfantelijke nadruk die je gebruikt als je een net nieuw modewoord in de mond neemt.


En toen deed ik iets waaruit blijkt dat ik met geen enkele straat- of jongerencultuur werkelijk in contact sta: ik ging shinen googlen. Om te kijken of het in de mode was. En ja, er bestaat een Hyvespagina voor mensen die shinen en verder komt shinen in combinatie met bijna elk soort mens of object op internet voor ('De Porsche 993 staat episch te shinen'), maar dat is al zo sinds 2008. De rappers Yes-R en Turk maakten in dat jaar het nummer Kijk es hoe we shinen.


Oké, zei ik tegen mezelf, misschien lag het anders. Misschien was shinen in 2008 al een woord van jonge, hippe Turken en Marokkanen, maar misschien was het nu pas doorgedrongen tot de oudere mens. Gelukkig had ik zaterdagavond een etentje met wat oudere mensen, dus ik bracht het gesprek onmiddellijk op shinen. Kenden ze dat? En gebruikten ze het? En zeker pas sinds kort?


Ja, zei een van de mensen, een man van eind dertig met een serieuze baan in het bedrijfsleven. Shinen gebruikte hij - al tijden. Over een rapport dat net af was, bijvoorbeeld: 'Wat ligt dat rapport lekker te shinen.' Of als compliment tegen een collega: 'Je stond echt te shinen bij die presentatie.' Dat was heel normaal, dat deed iedereen bij zijn bedrijf.


De enige die al die jaren niet had geshined, was ikzelf.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden