Shi'itische milities trekken zich terug

De milities van de Iraakse geestelijke Muqtada al-Sadr hebben zich maandag teruggetrokken uit de politiebureaus en overheidsgebouwen van de Zuid-Iraakse steden Najaf, Karbala en Kufa....

Op last van Al-Sadr is een einde gemaakt aan de bezetting van de gebouwen, aldus zijn naaste medewerker Murtada al-Jalabi. Deze heeft met shi'itische partijen onderhandeld over het beëindigen van de opstand die ruim een week geleden begon.

De VS eisten van Al-Sadr en zijn Mahdi-leger dat hij het gezag van de politie en de overheid in de steden die nog in handen waren van Al-Sadrs milities zou herstellen. De stad Al-Kut was al heroverd door de Amerikanen. De Amerikanen namen niet rechtstreeks aan de gesprekken deel. Het Amerikaanse leger liet weten Al-Sadr nog steeds te willen arresteren of doden.

De betrekkelijke rust in de stad Fallujah duurde gisteren voort sinds zondag een wapenstilstand van kracht werd. De Amerikaanse troepen hebben zich gedeeltelijk teruggetrokken uit de stad als gebaar van goede wil.

Maandag waren in Fallujah slechts sporadisch schoten te horen. De Amerikaanse troepen die de stad belegerd hebben, voeren geen aanvallen meer uit.

De Amerikanen eisen de uitlevering van de verantwoordelijken van de moord op vier Amerikaanse burgers in Falluja. De opstandelingen willen dat de Amerikanen zich terugtrekken. Het Amerikaanse leger heeft aangekondigd Falluja binnen te vallen om de stad te heroveren als de onderhandelingen op niets uitlopen.

Volgens het Amerikaanse leger zijn sinds 1 april ongeveer zeventig militairen van de coalitie en zevenhonderd Iraakse strijders omgekomen. Hoeveel burgerslachtoffers zijn gevallen is niet duidelijk. Volgens ziekenhuizen in Falluja zijn er zo'n zeshonderd Iraakse doden gevallen en 1200 gewonden.

De huidige geweldsuitbarsting in Irak begon op 4 april. Het is onduidelijk hoeveel Iraakse burgerslachtoffers er zijn gevallen. Volgens een Amerikaanse legerwoordvoerder is het onmogelijk een betrouwbaar cijfer te krijgen over het aantal doden dat bijvoorbeeld in Falluja is gevallen zolang de orde daar niet is hersteld. Ziekenhuismedewerkers in Falluja spraken zondag van ruim zeshonderd doden, onder wie veel vrouwen, kinderen en bejaarden. De honderden lichamen liggen begraven op twee voetbalvelden.

Verschillende bevoorradingskonvooien zijn maandag in Irak door strijders aangevallen. Volgens ooggetuigen zijn daarbij drie doden gevallen. Bij de plaats Latifiyah, ten zuiden van Bagdad, werd een konvooi opleggers die pantserwagens vervoerde aangevallen. De pantserwagens werden in brand gestoken. Op een weg bij het vliegveld van Bagdad reed een vrachtwagen in een hinderlaag. Onder de ogen van Iraakse agenten, die niet in actie kwamen, haalden plunderaars de wagen leeg. Bij een aanval zondag op een transport is een Roemeense chauffeur gedood, meldde de Roemeense ambassade in Irak.

Het Amerikaanse leger kondigde aan meer werk te gaan maken van de veiligheid van wegen in Irak. Het beveiligen van wegen heeft nu topprioriteit, aldus een woordvoerder. In de westelijke provincie Anbar kwamen dit weekeinde drie Amerikaanse mariniers om bij gevechten met Iraakse opstandelingen. Bij Samarra werd een soldaat gedood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden