Shi'itische leiders wijzen opstand af

De belangrijkste Iraakse shi'itische leiders hebben maandag in Iran de 'onrechtmatige strijd van de Amerikaanse ongelovigen' tegen Irak veroordeeld. Ze beschouwen het als een oorlog tegen de islam....

'Iedere vorm van samenwerking met de VS is heiligschennis, zelfs als het gaat om de bestrijding van het regime van Saddam', zei de Iraakse ayatollah Mohammad Hadi al-Razi. Hij is een van de vier toonaangevende shi'itische leiders die sinds 25 jaar in ballingschap wonen in Qum, de heilige shi'itische stad in Iran.

Driehonderd vooraanstaande geestelijken waarschuwden voor een Amerikaanse heerschappij in Irak en stelden dat over de toekomst van Irak moet worden beschikt door het Iraakse volk. Een van de ayatollahs verklaarde dat ook zijn shi'itische geloofsbroeders Saddam een misdadiger vinden, alleen kunnen zij dat niet hardop zeggen. Maar hij voegde eraan toe dat de shi'ieten in Irak net als de gevluchte ayatollahs de Amerikaanse inval op één lijn zetten met de misdaden van Saddam.

In Iran is de shia de officiële religie, en in Zuid-Irak vormen shi'ieten de meerderheid van de bevolking. Een van de Iraakse ayatollahs die waarschuwden was Mohammed Baqir al-Hakim, de leider van de Hoge Raad voor de Islamitische Revolutie in Irak (Sciri). De Sciri-leider zei dat de Amerikanen te maken krijgen met gewapend verzet als ze in Irak blijven na de verdrijving van Saddam.

De ayatollahs zeiden wel bereid te zijn naar Irak terug te keren als het land eenmaal is bevrijd, zelfs als de Amerikanen er nog aanwezig zijn. Een andere ayatollah, Hassan Javaheri, zei dat dat de religie verbiedt dat 'ongelovigen een islamitisch land bezetten'. De Iraakse geestelijken veroordeelden de VS en Groot-Brittannië voor het aanvallen van de heilige steden Karbala en Najaf in Irak.

Gisteren waarschuwde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, Iran dat het geen massavernietigingswapens moet verwerven en dat het terrorisme dient af te zweren. Powell zei dat tijdens een toespraak voor een Amerikaans-joodse vereniging. Net als Syrië is Iran verantwoordelijk voor terrorisme en dat kan ernstige consequenties voor beide landen hebben, aldus Powell.

Minister van Defensie Rumsfeld waarschuwde Iran eerder dat de Verenigde Staten de gewapende tak van de Sciri, de zogeheten Badr-brigade, als vijand beschouwen als deze groep zich mengt in de oorlog om Saddam te verdrijven. Iran verklaarde daarop dat de brigade zelfstandig is en geen relaties met Iran heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden