Shi'itische leider Al Hakim gedood bij bomaanslag

Een van de leidende shi'itische geestelijken in Irak, ayatollah Mohammed Baqer al-Hakim is vrijdag bij een bomaanslag in de stad Najaf om het leven gekomen...

Aanvankelijk maakten ooggetuigen melding van ongeveer twintig doden, maar medewerkers van ziekenhuizen lieten later op vrijdag weten dat er zeker 80 mensen zijn omgekomen. Tweehonderd mensen zouden gewond zijn geraakt. Door de klap werd een auto tientallen meters weggeslingerd en werden enkele nabijgelegen gebouwen verwoest.

De 63-jarige Al-Hakim was de leider van de Opperste Raad voor de Islamitische Revolutie in Irak (Sciri), die jarenlang vanuit Iran streed tegen het soennitische regime van Saddam Hussein. De geestelijke kwam afgelopen mei na een verblijf van ruim twintig jaar in Iran terug naar Najaf.

In deze voor sjiieten heilige stad ontbrandde na de val van Saddam een felle machtsstrijd tussen verscheidene sjiietische groeperingen. De zaak escaleerde na de moord op de sjiitische leider Abdul Majid al-Khoei in de imam Ali-moskee in april. Al-Khoei, de zoon van de grootayatollah die de spirituele leider was van de Iraakse sjiieten tijdens de Golfoorlog in 1991, gold als gematigd en als een mogelijk nieuw bestuurder van een naoorlogs Irak.

De Sciri van al-Hakim speelt een cruciale rol in de machtsstrijd in Najaf, onder meer omdat de beweging bereid is tot een beperkte samenwerking met de Amerikaanse bezettingsmacht. De broer van de nu vermoordde geestelijke is lid van de, door de Amerikanen ingestelde, Iraakse regeringsraad die onder meer belast is met het schrijven van een nieuwe grondwet. In de regeringsraad hebben vertegenwoordigers van verscheidene etnische en religieuze groeperingen in Irak zitting.

De aanslag op al-Hakim en de imam Ali-moskee is niet opgeëist. Een van de belangrijkste rivalen van al-Hakim was de geestelijke Muqtada al-Sadr. Maar deze veroordeelde vrijdag de aanslag en riep op tot een algemene staking van drie dagen om tegen het geweld te protesteren.

Al-Sadr is de zoon van de zeer invloedrijke ayatollah Mohammed Sadiq al-Sadr, die in 1999 door het regime van Saddam werd vermoord. Al-Sadr is fel gekant tegen de aanwezigheid van de Amerikanen en weigert iedere medewerking met hen. Ook vrijdag haalde hij uit naar de Amerikanen, die volgens hem „de bevolking niet verdedigen en het niet toelaten dat wij zelf veiligheid scheppen”.

Iran heeft vrijdag drie dagen van nationale rouw afgekondigd na de dodelijke aanslag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden