Shi'ieten, soennieten en een enkele christen

Irak kent volgens de laatste officiële telling van juli vorig jaar 24 miljoen inwoners, waarbij een bevolkingsgroei wordt voorzien van 2,82 procent per jaar....

De bevolking bestaat hoofdzakelijk uit twee groepen, waarvan de Arabieren met ruim 75 procent veruit de grootste zijn en de Koerden zich met een kleine 20 procent de grootste minderheid mogen noemen.

Sinds 1992 bestaat in het noorden van Irak, mede dankzij bescherming van VN-vredestroepen, een Koerdisch protectoraat. De rest van de Iraakse bevolking bestaat uit Turkmenen, Assyriërs en andere kleine groepen.

Van de Irakezen is 97 procent moslim, onderverdeeld in twee stromingen: de shi'ieten (ruim 60 procent) en de soennieten (circa 37 procent). Van de overige religies in het land zijn het christendom en de assyrische kerk de voornaamste. De Iraakse vice-premier Tariq Aziz is een christen.

Met ruim 4 miljoen inwoners is de hoofdstad Bagdad veruit de grootste stad van het land. De steden Mosul, Kirkuk, An Najaf en Basra tellen meer dan een miljoen inwoners.

Basra is de enige havenstad van het land. De stad verwierf in de jaren zeventig en tachtig een redelijke welvaart, maar is na de eerste Golfoorlog in verval geraakt. In de stad heerst grote werkloosheid.

Ruim twee miljoen Irakezen zijn in dienst van de overheid, met de olie-industrie, de mijnbouw en de sociale sector als voornaamste pijlers. Een half miljoen Irakezen leeft van de landbouw.

Gezondheidszorg en onderwijs zijn gratis in Irak. Het land telt acht universiteiten. Hoewel het bezoeken van de lagere school reeds lang verplicht is, komt analfabetisme nog veel voor. Bij een onderzoek in 1995 bleek 42 procent van de Iraakse volwassenen analfabeet.

Ook de gezondheidszorg functioneert verre van optimaal. In 1997 liet minister van volksgezondheid Umeed Madhat Mubarak weten dat de ziekenhuizen als gevolg van de economische sancties slechts 30 procent van hun capaciteit kunnen benutten.

Uit recente cijfers van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA (www.cia.gov) blijkt dat de Iraakse bevolking een relatief hoge levensverwachting heeft. Mannen worden gemiddeld 66 jaar, vrouwen 68 jaar oud.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden