Shi’ieten nemen seculieren op in nieuwe regering Irak

De vertrekkende interim-premier van Irak, Ayad Allawi, is bereid zijn seculiere parlementaire blok te laten toetreden tot de nieuwe regering....

The Guardian

Tot dusverre had Allawi steeds te kennen gegeven dat hij oppositie wilde gaan voeren tegen een coalitieregering onder aanvoering van de shi’itische alliantie die de steun geniet van invloedrijke geestelijken. Zondag echter vertelde Allawi’s woordvoerder, Thaer al-Naqib, aan de persbureaus dat het seculiere blok vier kabinetszetels gaat bezetten. Na de toetreding van dit blok, dat 40 van de 275 parlementszetels bezet, zal de nieuwe regering bekendstaan als een regering van nationale eenheid.

De andere politieke groeperingen hebben niet meteen gereageerd op het besluit van Allawi. Maar aangenomen wordt dat het nieuws in goede aarde zal vallen bij de Koerdische alliantie, het op een na grootste politieke blok. De Koerden zijn als de dood dat de nieuwe premier, Ibrahim al-Jaafari, een islamistisch beleid wil voeren.

Ook de Verenigde Staten zullen wel opgelucht zijn. Ayad Allawi is een seculiere shi’iet; hij heeft de invloedrijkste geestelijk leider van de shi’ieten, grootayatollah Ali al-Sistani, gewaarschuwd zich niet in de politiek te mengen. Al-Sistani is de grote man achter de shi’itische alliantie die de verkiezingen heeft gewonnen. Tegelijkertijd heeft hij zich ook gekeerd tegen diegenen onder de shi’ieten en de Koerden die de vroegere leden van Saddams Ba’ath-partij buiten de samenleving willen plaatsen; dat zou volgens Allawi alleen maar meer gewelddadig verzet oproepen.

Een van de militante groepen in Irak, de tot dusverre onbekende Omar bin Khattabgroep, liet zondag weten een consulair medewerker van de Pakistaanse ambassade in Bagdad te hebben ontvoerd. De Pakistaan, Malik Mohammad Javed, werd vermist sinds hij zaterdag naar de moskee vertrok. Pakistan is een bondgenoot van de VS.

De terreurgroep van de Jordaniër Al-Zarqawi maakte bekend dat ze een brigade-generaal van de Iraakse politie had gevangengenomen en geëxecuteerd, een zekere Basem Mohammed Kadem.

Zaterdag was het twee jaar geleden dat Saddam Hussein werd verdreven door de Amerikanen en hun bondgenoten. Tienduizenden aanhangers van de raciale shi’ietenleider Moqtada al-Sadr grepen die gelegenheid aan voor een protestactie in Bagdad. De radicale shi’ieten eisten de beëindiging van ‘de Amerikaanse bezetting'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden