Shi'ieten in Irak doelwit van terreur

De viering van het islamitische Offerfeest is vrijdag in Irak gepaard gegaan met aanslagen op shi'itische gelovigen. In een arme wijk in Bagdad vonden 14 shi'ieten de dood toen ze bij het verlaten van de moskee werden getroffen door een autobom....

AP en Reuters

In Youssifiyah, 20 kilometer ten zuiden van Bagdad, werd een shi'itische bruiloftsfeest eveneens het doelwit van een zelfmoordaanslag. Hier was het een ambulance die door de bestuurder werd opgeblazen. Minstens zeven mensen kwamen om het leven. De bruid en bruidegom en veertien van hun gasten raakten gewond.

De aanslagen werden gepleegd daags nadat de Jordaanse terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi via internet had laten weten dat de strijd in Irak nog 'maanden en jaren' zal voortduren. 'De vruchten van de jihad komen na veel geduld en een lang verblijf op het slagveld', aldus Al-Zarqawi.

Vrijdag vertoonde Al-Zarqawi's terreurgroep, de Al Qa'ida Organisatie voor de Heilige Oorlog in Irak, op internet video-opnames van de onthoofding van twee Irakezen.

De aanslagen hebben kennelijk tot doel de shi'ieten, die in Irak de grootste bevolkingsgroep vormen, te intimideren in de aanloop tot de verkiezingen van 30 januari. Als meerderheid zullen de shi'ieten de verkiezingen vrijwel zeker winnen. Dat is niet naar de zin van de soennitische minderheid, die onder Saddam Hussein de belangrijkste machtsposities bekleedden.

Even ten noorden van Bagdad kwam vrijdag een Amerikaanse militair om het leven tijdens een actie tegen een bommen producerende terroristencel. Een Italiaanse soldaat werd doodgeschoten in een helikopter boven Nasiriyah, een shi'itische stad die als veilig werd beschouwd.

Vijf Deense militairen zijn vrijdag aangeklaagd voor de mishandeling van Iraakse gevangenen. Ze zouden de Irakezen hebben gedwongen langdurig in een pijnlijke houding te blijven zitten en hen hebben verboden water te drinken of naar de wc te gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden