Sheriff probeert bezetters Oregon tevergeefs weg te lokken

De bezetters van het hoofdkantoor van een wildreservaat in Oregon (Verenigde Staten) zijn niet voornemens hun post te verlaten. De sheriff probeert een einde te maken aan de bezetting door de gewapende demonstranten een vrijgeleide te bieden, maar dat weigeren zij. Dit meldt persbureau Reuters.

Eén van de actievoerders bij het reservaat.Beeld AFP

De gewapende groep bezetters komt op voor twee boeren die veroordeeld zijn voor brandstichting op overheidsgrond. Zij zien deze zaak als symbool voor de strijd van vrije Amerikanen tegen de overheid en willen dat de overheid hen minder regels oplegt.

Ammon Bundy, de leider van de groep, heeft op neutraal terrein gesproken met de sheriff van het gebied waar het bezette gebouw staat. Aan de boeren is aangeboden om zonder vervolging naar een andere staat te vertrekken, maar deze tegemoetkoming is verworpen. Eerder deze week sprak de sheriff (de hoogste politieambtenaar) zich uit over de motieven van de bezetters. Volgens hem willen zij aansturen op een landelijke Amerikaanse beweging die de overheid omver wil werpen.

Ammon Bundy praat met pers en sympathisanten.Beeld Reuters

Directe aanleiding voor de strijd

De twee veroordeelde boeren vormen de directe aanleiding voor de strijd met de overheid. Zij zijn tot vijf jaar cel veroordeeld voor brandstichting in 2012. De boeren, vader en zoon Dwight en Steven Hammond, zeggen de brand op eigen grond te hebben aangestoken. Eén keer om onkruid te verdelgen, één keer om bosbrand - een bekend fenomeen in Oregon - op eigen grond te voorkomen. Het vuur zou in beide gevallen overgeslagen zijn op federale grond. Volgens de aanklager is de brand gesticht om bewijs van illegale jacht te verdoezelen.

Zaterdag werd een protestmars voor de boeren gehouden in het stadje Burns. Daarna splitste een deel van de marslopers zich af en nam met cowboyhoeden, pick-uptrucks, wapens en Amerikaanse vlaggen het gebouw bij het wildreservaat in. Ze blijven 'desnoods jaren', zeggen ze.
De boeren zijn boos wegens de in hun ogen onredelijke regels omtrent het gebruik van federaal land. Zo mogen boeren hun vee daar slechts tegen betaling laten grazen en is jagen op federale grond verboden. Ammon Bundy, de leider van de groep: 'We blijven hier totdat boeren federaal land als vrije mensen mogen gebruiken.'

Ammon is de zoon van Cliven Bundy, een boer die in 2014 een 'boerderij-oorlog' leidde in Nevada omdat hij geen belasting wilde betalen om zijn vee op federaal land te laten grazen.

Hoeveel mannen het wildreservaat nu nog precies bezetten, is niet duidelijk. Persbureau Reuters spreekt van zeker een tiental mensen die zij hebben gezien, zelf zeggen de boeren ongeveer honderd man sterk te zijn.

Bundy (rechts) praat met de sheriff.Beeld Reuters
Beeld AFP

Hoe lang duurt de bezetting in Oregon nog voort?

Naar eigen zeggen blijven de bezetters 'desnoods jaren'. Geen overdreven claim als je kijkt naar een soortgelijke zaak in Trinidad, Texas. De impasse aldaar duurde maar liefst vijftien jaar. Officieel eindigde de bezetting in het oost-Texaanse stadje in 2014, toen de officier van justitie de aanklachten tegen de groep introk, maar toch duurde de kwestie voort tot deze week. Waarom? John Joe Gray, het gezicht van de actie, wisten niet dat de aanklachten kwamen te vervallen. Een journalist informeerde Gray pas deze week, schrijft The New Tork Times.

Gray was een timmerman die in 1999 werd aangeklaagd voor het aanvallen van een agent. Hij kwam nooit opdagen in de rechtbank, maar keerde terug naar zijn eigen land waar hij en zijn familie zichzelf bewapenden en de wacht hielden bij de hekken met prikkeldraad. Middels een brief waarschuwde hij de lokale autoriteiten: als ze hem wilden komen halen, zouden ze lijkzakken mee moeten nemen.

Hij hield woord en gaf nooit op, ook niet toen zijn stroom en water werden afgesloten. Sympathisanten van de man voorzagen hem van voedsel en voorraden. Vanaf deze week is Gray weer een vrij man.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden