Shell zou omstreden project op lange baan willen schuiven
Het Wereld Natuur Fonds is ervan overtuigd dat Shell en Gazprom voorlopig afzien van boren in de zee waar de zeldzame grijze walvis voorkomt.
AMSTERDAM - Oliemaatschappij Shell en zijn Russische partner Gazprom doen een pas op de plaats in het Sachalin-project in Oost-Siberië. De beslissing over de bouw van een nieuw olie- en gasplatform wordt vier jaar uitgesteld.
Dat zegt het Wereld Natuur Fonds, dat al jaren actie voert tegen de olie- en gaswinningsactiviteiten rond het eiland. De natuurbeschermers hebben de informatie van een commissie van walvisexperts, met wie Shell regelmatig overlegt. Shell zelf geeft geen commentaar.
In de Zee van Ochotsk leven nog 130 tot 150 exemplaren van de zeldzame grijze walvis. Het nieuwe platform zou in het gebied komen waar de dieren fourageren, en daar tot veel overlast en het risico van olielekkages leiden, zegt Gert Polet, Arctisch specialist van het Wereldnatuurfonds. De zee is in het bewuste gebied de helft van het jaar met ijs bedekt.
Het moment van het besluit biedt veel aanleiding tot speculatie. Shell en Gazprom liggen beide onder vuur van milieuorganisaties wegens hun ambities in het Arctisch gebied. Gazprom was vorige maand het doelwit van de Greenpeace-actie met de Arctic Sunrise, die tot de hechtenis leidde van dertig opvarenden. Shell heeft in Alaska veel publicitaire aanvallen van Greenpeace te verduren gehad. De vraag is of dit verzet heeft meegespeeld bij het uitstel van de beslissing om een nieuw platform te bouwen.
Bovendien staat de relatie tussen Nederland en Rusland op een laag pitje, na diverse aanvaringen de laatste weken.
Toch is het waarschijnlijk gewoon een economische beslissing van Shell en Gazprom. De kosten voor een ijsbestendig platform zijn hoog. Shell heeft bij de presentatie van de halfjaarcijfers te kennen gegeven dat het zijn investeringen nog eens tegen het licht houdt. Projecten die te weinig opleveren gaan in de ijskast.
Op en bij Sachalin wint Shell zowel op land als in zee olie en gas. Het project, net onder de poolcirkel maar in een ijzig klimaat, is een van Shells paradepaardjes, dat steevast van stal wordt gehaald ten bewijze dat Shell in dergelijke barre omstandigheden wel degelijk veilig kan werken. Het aardgas dat er naar boven wordt gehaald wordt in vloeibare vorm geëxporteerd en voorziet onder meer in bijna 10 procent van Japans gasbehoefte.
Dit ondanks een geruchtmakende aanvaring met de Russische machthebbers, in 2006. Die grepen de protesten van milieuorganisaties aan om Shell - dat in de jaren negentig de concessies voor relatief weinig geld in handen had gekregen - te dwingen een deel van het eigendom af te staan aan Gazprom. De Russen hebben nu de helft plus één van de aandelen in handen - Shell nog 27,5 procent. Maar de Nederlands-Britse oliemaatschappij is nog wel de 'operator' van de velden, en dus verantwoordelijk voor alle activiteiten.
Momenteel liggen er al drie productieplatforms voor de kust van Sachalin. Twee daarvan liggen in het gebied van de grijze walvis. Polet is blij dat het besluit over een nieuw productieplatform wordt uitgesteld. 'Het geeft ons meer tijd om het verder aan te vechten.'
Daarnaast richt het Wereldnatuurfonds zijn pijlen op ExxonMobil, dat in hetzelfde gebied een enorme pier in een lagune wil bouwen waar tankers moeten aanmeren.
undefined