Shell verwacht koude sanering in olie-raffinage

In west-Europa staan te veel olieraffinaderijen, waardoor er op dit moment geen winst wordt gemaakt. Er is sprake van een structurele overcapaciteit, die onvermijdelijk zal leiden tot een koude sanering....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De oliemaatschappij heeft juist 3 miljard gulden gestoken in de modernisering van Shell-Pernis. Dit project, PER+ genaamd, moet in 1997 zijn afgerond. De nieuwe raffinaderij moet schoner gaan werken en ook schonere produkten afleveren. Volgens Van der Veer, geïnterviewd in het bedrijfsblad Shell Venster, zal de marge op deze schonere produkten de komende jaren juist het meest onder druk komen te staan.

De investering komt volgens hem echter niet in gevaar. 'De fabrieken komen in 1997 in bedrijf en moeten dan minstens twintig jaar draaien. Het gaat dus om een visie over de kwart eeuw na 1997.' Van der Veer verwacht niet dat de marge op schonere produkten blijvend laag zal zijn.

'Zeker in west-Europa staan veel te veel raffinaderijen in verhouding tot de consumptie van olieprodukten', aldus de Shell-directeur. 'Het gevolg is dat er momenteel door de Westeuropese raffinage-industrie geen winst wordt gemaakt. We hebben misschien net onze personeelskosten en grondstoffen verdiend.' Volgens hem hebben de raffinaderijen in het eerste kwartaal niet kunnen afschrijven op de installaties, 'laat staan dat er een voldoende rendement op het geïnvesteerd vermogen is verdiend'.

De datum waarop ingrepen zijn te verwachten, durft Van der Veer niet te voorspellen. Maar een situatie van 'doorzeurende te lage opbrengsten' kan zeer lang voortslepen. In welke mate juist de Nederlandse raffinaderijen moeten saneren, blijft onduidelijk. Wel heeft de sector in Nederland, waar Shell met een dagproduktie van 400 duizend vaten ruwe olie de grootste speler is, naar verhouding meer kansen dan de concurrenten elders in Europa, aldus Van der Veer. Naast de schaalgrootte werkt ook de gunstige geografische ligging van het Botlek-gebied in het voordeel.

In zijn 'persoonlijke' visie houdt Van der Veer wel een tweetal slagen om de arm. Zo kan de economische groei in het voormalige Oostblok onverwacht voor extra werk zorgen, zodat ingrijpen in de overcapaciteit minder noodzakelijk wordt. Ook kan de koude sanering worden afgewend door samenwerkingsverbanden in de raffinage-industrie, die besluiten samen capaciteit terug te dringen. In dat geval is er sprake van een warme sanering.

'Maar tot het moment van de sanering is het voor ons zaak om zo goed en zo goedkoop mogelijk te produceren om de ongetwijfeld toch wel lange droogteperiode door te komen', aldus Van der Veer.

Nederland is met de verwerking van 1,2 miljoen vaten per dag de vijfde olieverwerker in Europa. Bovenaan staat Duitsland met 2,25 miljoen vaten, gevolgd door Italië (2,2 miljoen), Groot-Brittanië (1,8 miljoen), Frankrijk (1,7 miljoen) en Spanje (1,25 miljoen). In totaal verwerken de raffinaderijen zo'n 13 miljoen vaten per dag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden