Shell verkoopt belang in grootste olieveld VS voor 8 miljard, opbrengst grotendeels voor aandeelhouders

Een jaknikker pompt olie uit de grond in Permian Basin. Shell verkoopt zijn ruim 900 vierkante meter aan olievelden daar. Beeld Reuters
Een jaknikker pompt olie uit de grond in Permian Basin. Shell verkoopt zijn ruim 900 vierkante meter aan olievelden daar.Beeld Reuters

Shell verkoopt zijn bezittingen in het Amerikaanse gebied Permian Basin, die goed waren voor zo’n 6 procent van Shells olieproductie. Het Amerikaanse bedrijf ConocoPhillips betaalt 9,5 miljard dollar (8 miljard euro) voor ruim 900 vierkante kilometer aan olievelden. Het is één van de grootste oliedeals van de afgelopen jaren.

Shell was volgens persbureau Reuters in ieder geval sinds juni op zoek naar een koper voor zijn bezittingen in het olierijke gebied, dat in de staten Texas en New-Mexico ligt. Daar wordt schalieolie gewonnen: olie wordt uit gesteentes gehaald door met hoge druk water, zand en chemicaliën in de grond te spuiten. Zo’n 40 procent van de Amerikaanse olie komt er vandaan.

Verlies door coronacrisis

De Brits-Nederlandse oliegigant bezat sinds 2012 rechten in het gebied. Momenteel gaat het om een oppervlak van meer dan 900 vierkante kilometer. Shell haalt er dagelijks ongeveer 175 duizend vaten olie uit de grond. Door lage olieprijzen maakte Shell tijdens de coronacrisis verlies op het veld, in 2020 ruim 400 miljoen euro. Inmiddels zijn olieprijzen weer flink gestegen, waardoor het veld voor een goede prijs kan worden verkocht.

Het concern zegt in een verklaring het grootste deel van de opbrengsten, bijna 6 miljard euro, aan aandeelhouders te willen betalen. De rest zou gebruikt worden om ‘de balans verder te verstevigen’.

Duurzaamheidsdoelen

Dat Shell zich terugtrekt uit het gebied zou ook kunnen helpen om aan zijn duurzaamheidsdoelen te voldoen. Shell streeft ernaar om in 2050 netto geen CO2 meer uit te stoten. De laatste tijd ondervindt Shell veel druk om nog meer werk te maken van vergroening.

De stap betekent volgens Shell niet dat het de Verenigde Staten de rug toekeert. Het bedrijf zegt van plan te zijn om nog decennialang een grote speler te blijven op het gebied van energie in het land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden