Shell verdient miljarden aan put, niet aan pomp

Koninklijke Olie heeft zijn recordwinst over 2000 niet verdiend aan de benzinepomp. Sterker nog, de marges bij verkoop aan automobilisten stonden volgens Shell afgelopen jaar onder druk....

Shell kent van oudsher een onderscheid tussen productie van olie en verkoop van olieproducten. Bij de exploratie en productie ging het in 2000 uitstekend. Hogere olieprijzen waren grotendeels verantwoordelijk voor de winststijging van - omgerekend in guldens - liefst 70 procent.

Bij de raffinage en verkoop van olie wist het Nederlands-Britse olieconcern aanmerkelijk minder te verdienen. Bij de raffinage - als van ruwe olie onder meer benzine wordt gemaakt - gaven de marges nog een lichte verbetering te zien. Maar de winst op de eindprijs voor automobilisten, gingen volgens Shell omlaag. Het bedrijf boekte per saldo wel 7 procent meer winst op de raffinage en verkoop van olieproducten. 'Maar hogere olieprijzen kunnen we niet direct doorberekenen aan de eindgebruiker', aldus Van der Veer.

De Shell-topman reageerde daarmee op de kritiek dat zijn bedrijf samen met concurrenten de benzineprijzen hoog houdt. Dankzij dit vermeende benzinekartel zou het bedrijf in Nederland zijn winst extra kunnen opvoeren. Maar Van der Veer zegt de automobilist nu eenmaal niet te kunnen beschermen tegen hogere marktprijzen. 'We zijn de boodschapper van de hogere olieprijs. Wilt u die alstublieft niet neerschieten.'

Aangezien olieprijzen niet zijn te voorspellen, weet Van der Veer ook niet hoe de prijzen zich in 2001 gaan ontwikkelen. Het bedrijf geeft ook geen winstverwachting. Het enige dat Shell zegt te doen voor zijn klanten, is continue efficiency te verbeteren en de service aan de pomp te verhogen.

Van der Veer vindt een winst van 30 miljard gulden niet absurd. 'We hadden enkel de wind mee van de olieprijzen. Bovendien zijn onze kostenreductieprogramma's zeer succesvol.' Doelstellingen voor lagere kosten en hogere rendementen, zoals in 1998 geformuleerd, haalde het bedrijf een jaar eerder dan verwacht.

Na jaren van problemen zijn er voor Shell weer positieve berichten over Nigeria. De rust lijkt weergekeerd. Shell zag zijn productie van olie in 2000 prompt toenemen. Nigeria is voor Shell een belangrijk olieland, goed voor 10 procent van de totale productie. Of alle problemen daarmee tot het verleden behoren, durft Shell niet te zeggen. 'Nigeria blijft Nigeria.'

Shell wil de recordwinst voornamelijk investeren in het eigen bedrijf. 'Met dit geld ontwikkelen we de productie- en raffinagecapaciteit van morgen.' Het olieconcern maakt geen extra geld vrij voor opwekking van duurzame energiebronnen.

Aandeelhouders profiteren van het goede jaar via een stijging van de dividenduitkering met 5,3 procent. Via een inkoopprogramma van eigen aandelen hoopt Koninlijke Olie de koers van aandelen op te peppen. In 2001 denkt het bedrijf tussen de 0,5 en 3 procent van zijn aandelen van de beurs af te halen. Shell wil de beleggers de komende jaren beter te vriend houden. Van der Veer: 'Wij concentreren ons nu op het teruggeven van geld aan de aandeelhouder.' Het concern keert nu jaarlijks 5,5 miljard dollar (13,2 miljard gulden) uit aan de aandeelhouders. Over vijf jaar moet dat tot 8 miljard dollar gegroeid zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden