Shell verandert van olieconcern in gasbedrijf

Koninklijke Olie ontwikkelt zich tot een gasbedrijf. Het Nederlands-Britse concern haalde in het eerste halfjaar van 2001 voor de eerste keer in zijn ruim honderdjarige bestaan nagenoeg evenveel aardgas als aardolie uit de grond....

Dat maakte bestuursvoorzitter J. van der Veer van Koninklijke Olie bekend tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. 'Gas is de brandstof van de toekomst', zei Van der Veer. De productie van gas nam het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 11 procent toe, terwijl de productie van ruwe olie in dezelfde periode 4 procent daalde.

De Shell-groep boekte in het tweede kwartaal een recordwinst van 4,1 miljard euro (9,1 miljard gulden), bij een kwartaalomzet van 41 miljard euro. De winst steeg mede dankzij een gunstige eurokoers in een jaar tijd met 20 procent. De 'robuuste winstcijfers' vloeiden verder voort uit de hoge olie- en gasprijzen.

De exploratie van gas en olie nam traditiegetrouw het grootste deel van de winst voor zijn rekening. Tot voor kort bedroeg de productie van olie 60 procent en die van gas 40 procent van het totaal. Inmiddels ligt de productie van beide grondstoffen bij Shell 'ongeveer' op hetzelfde niveau.

De recente overname van gasbedrijf Fletcher draagt voor de helft bij aan de groei in gas. Shell slaagde er daarentegen dit voorjaar niet in het Amerikaanse Barrett in te lijven. Volgens directielid W. van de Vijver, die onderhandelde met Barrett, krijgt hij achteraf gelijk dat de prijs te hoog was. 'De biedingsstrijd vond plaats tijdens het hoogtepunt van de energiecrisis in de Verenigde Staten. Ik denk dat de koper inmiddels ook vindt dat hij teveel heeft betaald.'

Shell ziet ook de omzet van LPG toenemen. Dit vloeibare gas neemt 3 procent van de totale gasomzet voor zijn rekening. LPG is vooral interessant voor landen als Japan, waar gas over zee moet worden aangevoerd. Dankzij een nieuw type LPG-installatie op schepen denkt Shell op nog meer plekken gas vloeibaar te kunnen maken.

Shell gaat ook nieuwe gasvelden in gebruik nemen op het Russische schiereiland Sakhalin. Ook in Saudi-Arabië mag het bedrijf twee nieuwe gasvelden exploiteren.

De gasmaatschappij neemt een afwachtende houding aan aangaande boringen in het natuurgebied van Alaska. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde woensdagnacht in met boringen naar gas aldaar. 'We zullen voorzichtig zijn en houden onze principes in het oog', zegt Van de Vijfer over eventuele plannen in Alaska.

Bestuursvoorzitter Van der Veer benadrukte nogmaals dat Koninklijke Olie een reputatie nastreeft gebaseerd op 'duurzame ontwikkeling'. De doelstelling om in vijf jaar tijd een half miljard dollar te investeren in duurzame energie zal Shell 'ruimschoots halen'.

De Shell-topman plaatste kritische kanttekeningen bij het recente rapport van onderzoeksinstituut TME naar de milieukosten van Shell. Als de kosten van uitstoot van CO 2 in rekening worden gebracht, zou het bedrijf verlies maken, stelt TME. 'Het instituut rekent met hoge bedragen voor CO 2', reageert Van der Veer. 'Ik herken me niet in deze bedragen.'

Shell is opgetogen over de reductie van kosten. Het bedrijf kondigde in 1998 aanvankelijk een kostenbesparing aan van 2,5 miljard dollar en verhoogde deze doelstelling in twee stappen naar 5 miljard dollar. Van der Veer: 'We zullen deze doelstelling eind van dit jaar realiseren.'

Van der Veer was ook tevreden over de cultuuromslag onder medewerkers. 'De cultuur van het bedrijf is proactief en minder kalm.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden