Shell stopt tijdelijk met omstreden boringen Alaska

Olieconcern Shell heeft zijn booractiviteiten in de Beaufortzee en de Tsjoektsjenzee bij de Amerikaanse staat Alaska voor dit jaar stilgelegd. Het bedrijf maakte zijn plannen en zijn materieel klaar om de boorwerkzaamheden 'in een later stadium' te hervatten, zo meldde het woensdag.

null Beeld AFP
Beeld AFP

'Wij hebben vooruitgang geboekt in Alaska, maar dit is een programma voor de lange termijn dat wij op een veilige en zorgvuldige manier uitvoeren', zei Marvin Odum, directeur van de Amerikaanse upstreamactiviteiten van Shell. 'Ons besluit om in 2013 te pauzeren geeft ons de tijd om zeker te stellen dat al onze apparatuur en mensen er klaar voor zijn na het boorseizoen van 2012.'

Shell kampte vorig jaar met een reeks tegenslagen, zoals technische mankementen, bij zijn toch al omstreden proefboringen naar olie en gas in de wateren rond Alaska. Op oudejaarsdag liep tot overmaat van ramp het boorschip Kulluk aan de grond.

In januari dit jaar werd Shell door de Amerikaanse overheid op de vingers getikt voor luchtvervuiling in het Noordpoolgebied bij Alaska. Uit metingen van de federale milieuwaakhond EPA bleek dat twee boorschepen van Shell afgelopen zomer een buitensporige hoeveelheid luchtvervuiling hadden geproduceerd.

4,5 miljard dollar geïnvesteerd
Volgens Greenpeace toont het besluit aan dat Shell en andere oliemaatschappijen niet opgewassen zijn tegen de extreme omstandigheden in het Noordpoolgebied. 'Shell is zeven jaar verder, heeft meer dan 4,5 miljard dollar geïnvesteerd in dit project en is na één jaar boren niet in staat gebleken om te voldoen aan de minimale veiligheidseisen', zegt Joris Thijssen van Greenpeace. 'Een goede reden voor het bedrijf en zijn investeerders om nu de conclusie te trekken dat Shell ook in 2014 niet zal slagen in zijn plannen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden