Shell stopt 10,7 miljard in Chinees chemieproject

Na twintig jaar volhouden heeft Shell zich stevig in China genesteld. Zaterdag sloten Shell Chemicals en China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) een contract voor 4,05 miljard dollar (10,7 miljard gulden)....

Van onze correspondent Jan van der Putten

Bij de ondertekening van de overeenkomst was de tweede man aanwezig van de Chinese communistische partij, parlementsvoorzitter Li Peng. Hoe belangrijk de Chinese autoriteiten het nieuwe bedrijf vinden, bleek ook uit de aandacht van de pers voor de ondertekening. Het Volksdagblad, officiële spreekbuis van de partij, wijdde er op zijn voorpagina een artikel aan.

Nooit eerder is in China zo'n grote buitenlandse investering gedaan. Shell is voor de helft de eigenaar van het nieuwe bedrijf. De andere helft is in handen van een consortium van de staatsbedrijven CNOOC en de Guangdong Investment and Development Company.

In Huizhou in de Zuid-Chinese provincie Guangdong gaat de joint venture een chemische fabriek en de daarbij behorende infrastructuur bouwen. De fabriek zal met ingang van 2005 jaarlijks 800 duizend ton ethyleen en 2,3 miljoen ton chemische stoffen produceren. Dit betreft echter slechts een eerste fase. In de tweede fase zullen volgens het staatspersbureau 'enorme investeringen in olieraffinage' worden gedaan.

Dankzij de producten van de nieuwe fabriek zal China op chemisch gebied minder afhankelijk worden van het buitenland. E. Henkes, hoofd van de divisie Shell International Chemicals, verwacht grote winsten uit het project. Hij wijst erop dat China op het punt staat lid te worden van de Wereldhandelsorganisatie.

Henkes zegt dat Shell doorgaat met zoeken naar nieuwe investeringsmogelijkheden in China. Thans heeft het bedrijf in ruim twintig projecten in China belangen voor bijna een miljard dollar. Shell wil vooral eigen pompstations hebben en actiever worden in de exploratie en winning van olie. Het wil ook een groot aandelenpakket kopen van CNOOC, dat begin volgend jaar de gang maakt naar Wall Street.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden