Shell steekt minder in Amerikaans schaliegas, want winning is te duur

Shell schrapt dit jaar 20 procent van zijn investeringen in de Verenigde Staten na tegenslagen in Alaska en de Amerikaanse schaliegasindustrie. Dat maakte het olie- en gasbedrijf donderdag bekend tijdens zijn investeerdersdag, waar topman Ben van Beurden de nieuwe strategie van Shell ontvouwde.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JONATHAN WITTEMAN

AMSTERDAM - Net als BP en Exxon Mobil kan Shell moeilijk zijn draai vinden in de Amerikaanse schaliegasindustrie. Het bedrijf moest vorig jaar ruim 2 miljard dollar (1,4 miljard euro) afboeken, onder meer door de tegenvallende winning van schaliegas en -olie in de Verenigde Staten.

'De financiële resultaten zijn eerlijk gezegd onacceptabel', zei Shells kersverse bestuursvoorzitter Van Beurden daarover donderdag. Shell gaat de Amerikaanse schaliegasactiviteiten terugschroeven, wat gepaard zal gaan met ontslagen onder Amerikaanse werknemers, kondigde het concern aan. Dit jaar zal het bedrijf zo'n 4 miljard dollar steken in Amerikaans schaliegas.

Van het Amerikaanse schaliegas hebben tot nu toe vooral kleinere energiebedrijven geprofiteerd. De grote spelers in de gasindustrie krijgen moeilijker voet aan de grond en kunnen minder gemakkelijk inspelen op de lage Amerikaanse gasprijzen dan hun kleinere concurrenten. BP maakte eerder deze maand bekend zijn schaliegasactiviteiten los te koppelen van de rest van het bedrijf in de hoop de resultaten te kunnen verbeteren.

Ook Shell heeft betere tijden gekend. De laatste drie maanden van 2013 waren het minst winstgevende slotkwartaal in vijf jaar tijd. In januari nam Van Beurden bovendien het 'frustrerende besluit' om dit jaar niet naar olie te boren of onderzoekingen te doen in Alaska. Shell besloot daartoe na een door een milieugroepering gewonnen juridische procedure. Het bedrijf zou te weinig rekening houden met de gevolgen voor het milieu van olieboringen voor de zuidwestkust van Alaska, vindt de groepering.

Donderdag werd ook bekend dat oud-topman Peter Voser in 2013 8,1 miljoen euro heeft verdiend, tegen 17,4 miljoen euro in 2012. De ruimschootse halvering was te wijten aan de matige prestaties vorig jaar. Wel verdient Voser van januari tot eind maart nog een half miljoen euro als adviseur van opvolger Ben van Beurden. Ook maakt Voser nog kans op een bonus.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden