Shell: slechts 2,64 procent kiest voor het groene goud

Shell's Pulau Bukom olieraffinaderij in Singapore.Beeld reuters

Shell transformeert, maar kleurt niet meer in de richting van groen. Topman Ben van Beurden zette dinsdag op een analistenbijeenkomst de toekomstige bakens uit in een zogenoemde World Class Investment Case. Centraal staat de exploitatie van het zware goud.

Het rendement moet omhoog. Dat lukt niet met parken vol windmolen en zonnepanelen. Milieudeskundigen mogen beweren dat in de strijd tegen de opwarming van de aarde geen dag meer is te verliezen, Shell wacht tot het harde pegels oplevert.

Nog decennialang zal de vraag naar olie en gas volgens Van Beurden het verdienmodel blijven. Daarom richt Shell zijn investeringen op diepzeeboringen en de productie van chemicaliën uit schaliegas.

Vorige maand, tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, ontketende een groep beleggers nog een soort opstand. Hun eis was nu al een keuze voor duurzame energie te maken. Dat hield in dat Shell onmiddellijk zou stoppen stopt met nieuwe investeringen in fossiele energiebronnen. Vanaf 2030 zou Shell al zijn geld moeten verdienen met duurzame energie.

De groep onder de naam Follow This oogstte veel media-aandacht, applaus en instemmende reacties, zelfs van grootaandeelhouders als pensioenfondsen die zeggen een groen imago te koesteren.

Maar het resultaat was omgekeerd evenredig aan de morele steun. Bij de stemming over de eis, de zogenoemde resolutie 19, lieten de grootaandeelhouders de opstandelingen vallen. Slechts 2,64 procent stemde voor, 97,36 procent tegen. De opstand leek daarmee op een vakbondsdemonstratie voor een hoger loon bij een multinational waarvoor slechts tien kantinemedewerkers waren komen opdraven.

Nu kan Van Beurden weer overgaan tot de orde van de dag. Af en toe trekt Shell even een groen gezicht (een stukje Noordpool afstaan voor een natuurpark) maar als het er echt op aankomt verschiet het bliksemsnel van kleur. In de World Class Investment Case wordt geen woord vuil gemaakt aan een lagere CO2-uitstoot. Het dividend moet in stand worden gehouden. Van Beurden zei rekening te houden met een lagere olieprijs van gemiddeld 60 dollar (53 euro) per vat, maar Shell zal dat pareren door kostenbesparingen, lagere investeringen en het verkopen van een deel van de activiteiten.

Daar past geen duurzame strategie in, waarvan de opbrengsten nul of zeer onzeker zijn. Van de totale jaarlijkse investeringen die al verminderd worden naar 25 tot 30 miljard euro per jaar, zal maar een schamele 1 procent worden gestoken in de opwekking van duurzame energie.

Van Beurden zei op de aandeelhoudersvergadering nog dat Shell het 2 gradenscenario uit de klimaatafspraken van Parijs volledig onderschrijft. Duidelijk is nu dat Shell er zelf niets aan zal bijdragen zo lang dat niet door regeringen, aandeelhouders of klanten wordt afgedwongen.

Shell transformeert. Nu blijkt in welke richting. Die van een kameleon.

Reageren?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden