Shell schrapt vierduizend banen bij oliewinning

Shell gaat de komende vier jaar 4290 banen schrappen bij Exploratie en Productie, dat is 15 procent van het totaal bij de divisie....

Van onze verslaggever

Dit heeft groepsdirecteur Walter van de Vijver woensdag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomt van analisten. Hij wil de vele regio's veel directer aansturen. Waar de banen verdwijnen is nog niet duidelijk. De divisie is actief in meer dan veertig landen.

Shell heeft ten opzichte van zijn concurrenten relatief weinig geïnvesteerd in de winning van olie en gas en meer in de verkoop van olieproducten en benzine. De komende jaren gaat het bedrijf jaarlijks 8 tot 9 miljard euro investeren in de productie. De divisie Exploratie en Productie zal daardoor een jaarlijkse verbetering van het resultaat van 6 tot 8 procent laten zien, verwacht Shell.

Het concern wil de komende tijd ook een aantal niet-kernactiviteiten verkopen in de Verenigde Staten (Golf van Mexico, Michigan) en in het Britse deel van de Noordzee. De opbrengsten worden geschat op meer dan 500 miljoen dollar.

Het bedrijf laat verder weten de groeidoelstelling van 6 procent voor de verkopen van vloeibaar aardgas in de periode 2000 tot 2005 te willen overtreffen.

Shell zet zijn ontwikkelingsprogramma voor olievelden in Nigeria door, ondanks de gewelddadigheden die daar zijn uitgebroken tussen etnische minderheden en regeringstroepen. Wegens de onlusten produceert de onderneming dagelijks 370 duizend vaten minder. Shell heeft geen idee hoe lang de onrustige situatie in Nigeria zal voortduren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden