Shell ruikt olie in woestijn Oman

Het is de droom van iedere ruiken waar onder de grond zit. Onderzoekers van een Shell-onderzoeksinstituut in Amsterdam zeggen geslaagd te zijn om die droom te realiseren, schrijft Shell Venster, het maandelijkse bedrijfsblad van de Nederlands-Britse olie-onderneming....

Voorraden ruwe olie worden al meer dan tachtig jaar opgespoord met behulp van seismische technieken. Dat is een dure grap. Per vierkante kilometer kost een driedimensionaal seismisch beeld van de aardkorst tussen de vijf-en de tienduizend dollar. Het uitwerken van de resultaten kost bovendien een jaar.

Dat is allemaal nog niet zo erg, als ieder gevonden reservoir met deze techniek dan ook maar gevuld met ruwe aardolie is. Maar dat is helaas niet zo. 'De angstdroom van iedere geoloog', legt onderzoeker Bill Hirst uit, is een prachtig, veelbelovend reservoir, dat bij aanboring echter leeg blijkt te zijn. In miljoenen jaren zijn olie en gas via breuklijnen in het reservoirgesteente naar boven getrokken en verdampt. Dat kun je namelijk niet zien, en de hele investering van een exploratieboring is dan weggegooid.'

Het verklaart de terughoudendheid die de onderneming aan de dag legt als nieuwe velden onderzocht gaan worden. Shell gaat binnenkort bijvoorbeeld op zoek naar gas in de lege woestijnen van Saudi Arabië. Maar de internationale energiegigant wil nog geen voorspellingen doen over de te verwachten opbrengst. Eerst moet er maar goed bodemonderzoek worden uitgevoerd.

De nieuwste ontwikkeling bij naspeuring van de bodem is gebaseerd op het 'ruiken' van methaanmoleculen'. Hirst trok met een rijdend laboratorium in een terreinwagen zeven weken door de woestijn van Oman. Nu is de truc – detecteren van methaanmoleculen – niet nieuw. Probleem is echter dat methaan ook bij verrotting vrijkomt, en dus overal in grote hoeveelheden door de lucht zwerft. De nieuwe methode maakt onderscheid tussen die achtergrondstoring en de waardevolle moleculen.

De praktijkproef in Oman, slaagde, zo meldt het tijdschrift weinig verrassend. De olie-ruiker toonde in een woestijngebied van 350 vierkante kilometer met succes de hotspots aan. Geen onbelangrijke ontdekking, want Oman is voor de 'Koninklijke' één van de belangrijkse oliegebieden van het concern.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.