Shell raakt door gasbesluit Groningen 6 procent van reserves kwijt

Het Nederlandse besluit om uiterlijk in 2030 te stoppen met de gaswinning in Slochteren, leidt tot een flinke afname van de olie- en gasreserves van Shell. Dat bleek vanmorgen uit de resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar. De bewezen reserves dalen door het regeringsbesluit met maximaal 6,4 procent. Desondanks heeft het bedrijf een goed kwartaal achter de rug: de winst steeg met 42 procent. 

Actievoerders protesteren tegen de gaswinning in Groningen. Beeld ANP

Shell bezit de helft van de aandelen van gasbedrijf NAM, dat het Groningse aardgas oppompt. Ten behoeve van de eenduidigheid rekenen energiebedrijven hun gasreserves om naar het equivalent van een vat olie. In die rekensom kost het regeringsbesluit Shell 650 miljoen vaten olie. Dat is een grote hap uit Shells reserves. Volgens het jaarverslag over 2017 heeft het concern 10,1 miljard (equivalenten van) vaten olie als bewezen reserve.  

Die reserves bestaan uit olie en gas die nog in de grond zit, maar wel kan worden gewonnen. Doordat het kabinet nu heeft besloten een deel van het gas van Groningen in de bodem te laten zitten, is een deel van het Groningse gas niet meer winbaar. Als de reserves door het Groningen-besluit van de regering inderdaad uitkomt op het equivalent van 650 miljoen vaten olie, dan is Shell daarmee 6,4 procent van zijn reserves kwijt.

Shell ondervindt ook financiële gevolgen van het gasbesluit. Het concern heeft zijn totale investering in het Nederlandse aardgasbedrijf NAM afgeschreven. Toen het kabinet bekendmaakte de gaswinning in het grote Groningen-veld uiterlijk 2030 te staken, heeft de NAM zijn investeringen in het veld afgewaardeerd. Dat werkt door in de cijfers van Shell: het komt neer op een afschrijving van 244 miljoen dollar. Dat bedrag gaat ten koste van de winst over het eerste kwartaal.

Ondanks de Groningse tegenvallers gaat het Shell heel goed. Het concern had zijn beste kwartaal in vijf jaar. De winst steeg in de eerste drie maanden van dit jaar met 42 procent, dankzij de hogere prijzen voor olie en gas, en kwam uit op 5,3 miljard dollar.

Shell haalt een steeds groter deel van zijn winst niet meer uit olie, maar uit gas. Daar komt nu al 45 procent van de winst vandaan. Juist de winst uit gaswinning steeg sterk: met 50 procent. Voor het lopende kwartaal verwacht Shell dat de productie van ruwe olie en gas minder zal zijn, en ook hier wordt weer gewezen naar de NAM: de verwachte daling van de gasproductie van de NAM is een van de genoemde redenen voor de productiedaling.

De winst van het concern was iets hoger dan analisten op voorhand hadden geschat, maar op de beurs bleek dat beleggers kennelijk nog betere cijfers hadden verwacht. Shell was een van de grote verliezers op de beurs met een koersdaling van 2,6 procent rond het middaguur. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden