Shell paait aandeelhouder opnieuw

Voor de tweede keer binnen een maand gaat het oliebedrijf een investering verkopen om geld binnen te halen voor zijn aandeelhouders. Opbrengst: 730 miljoen euro.

AMSTERDAM - Olie- en energiebedrijf Shell gaat opnieuw een investering afstoten om aandeelhouders een plezier te doen. Het bedrijf verkoopt voor ongeveer 1 miljard dollar ( 730 miljoen euro) 23 procentpunt van haar aandeel in het Braziliaanse offshoreproject Parques das Conchas.

Op de Amsterdamse beurs steeg de waarde van het aandeel Shell met 0,6 procent, in weerwil van tegenvallende jaarresultaten waarvoor het twee weken geleden al een winstwaarschuwing werd gegeven. De definitieve jaarcijfers worden vandaag bekendgemaakt in Londen.

Eerder deze maand maakte Shell de verkoop bekend van een aandeel in een gasproject in West Australië voor 1,14 miljard dollar. Binnen het bedrijf wordt verder gespeculeerd over de verkoop van oude olievelden op de Noordzee. Daar is volgens voormalig topman Peter Voser 'niet goed genoeg gepresteerd'.

Met de verkopen moeten de winstcijfers worden opgepompt en haalt Shell geld binnen om aandeelhouders een traditioneel hoog dividend te kunnen uitkeren. Dat kost het bedrijf een kleine 8 miljard dollar per jaar.

De uitverkoop is volgens veel analisten nog lang niet voorbij. Ze verwachten dit jaar veel meer verkopen, tot een waarde van in totaal mogelijk 15 miljard dollar.

De Braziliaanse aandelen komen in handen van Qatar Petroleum, maar Shell houdt 50 procent van het offshoreproject BC-10 in eigen handen. De nu verkochte 23 procent werden vorig jaar voor een onbekend bedrag overgenomen van het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras. De concessie levert ongeveer vijftigduizend vaten olie per dag op.

Voor QPI, de wereldwijde tak van Qatar Petroleum, past de aankoop in haar strategie om haar belangen buiten de eigen regio te versterken. Het bedrijf is onder meer de grootste exporteur van vloeibaar gas LNG ter wereld.

Shell boekte het afgelopen kwartaal 2,9 miljard dollar winst, bijna de helft minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Analisten hadden gerekend op 4 miljard dollar. Over heel 2013 voorziet het bedrijf een winstdaling van 40 procent tot 16,8 miljard dollar .

Nieuwe richting

Ook andere oliemaatschappijen boekten de afgelopen jaar iets minder exorbitante resultaten dan voorheen. Voor Shell wordt de oorzaak gezocht in een combinatie van structurele en incidentele oorzaken, zoals een lage marge voor raffinage en de hoge kosten en investeringen voor olie- en gaswinning. Ook de bedrijfsvoering in Nigeria blijft tegenvallen. Voor een deel van deze activiteiten wordt al geruime tijd een koper gezocht.

De uitverkoop wordt ook gezien als signaal van de nieuwe bestuursvoorzitter Ben van Beurden over de nieuwe richting van het bedrijf. Behoud van aandeelhoudersvertrouwen lijkt daarin hoge prioriteit te hebben.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden