Shell: olievlek Nigeria opgeruimd

Een door Shell veroorzaakte olievlek in zee bij Nigeria is ingesloten voordat die de kust had bereikt, zegt Shell. Milieugroepen betwijfelen dat.

AMSTERDAM - Vlak voor de kust van Nigeria zijn zwarte vlekken in zee te zien, aldus woordvoerders van Friends of the Earth en de Nigeriaanse Environmental Rights Action, die zich baseren op lokale vissers. De milieuactivisten hebben waarnemers naar de stranden gestuurd.


Een Nigeriaanse woordvoerder van Shell ontkent dat de olie afkomstig is van de diepzee-installatie die vorige week olie lekte. 'Wij hebben de olie ingesloten op 18 kilometer buitengaats. De olie bij de kust moet van een andere partij afkomstig zijn.'


Vorige week dinsdag scheurde een leiding toen een tanker olie laadde bij het door Shell ontgonnen Bonga-veld, op 120 kilometer voor de kust. Er zou voor zo'n 40 duizend vaten aan olie zijn gelekt, met een vlek van 900 vierkante kilometer tot gevolg.


Volgens de Nigeriaanse autoriteiten is het het grootste olielek in dertien jaar. Het lek is niet te vergelijken met dat van de Deepwater Horizon in de Golf van Mexico in 2010. Daarbij stroomden in drie maanden 5 miljoen vaten de zee in (ruim 40 duizend vaten per dag).


Shell heeft de winning uit het Bonga-veld gestaakt. Het bedrijf haalt normaal gesproken 200 duizend vaten per dag omhoog uit het reservoir, ofwel 10 procent van de totale Nigeriaanse productie. Dat doet Shell niet met een platform maar met een schip, op een plek waar de zee ruim een kilometer diep is. Het schip verwerkt de olie en stuurt die via buizen naar de tankers die het spul komen ophalen. In zo'n buis werd donderdag op 360 meter van het productieplatform een scheurtje ontdekt.


Vijf schepen en twee vliegtuigen hielpen de olievlek bestrijden. Volgens Shell is de olielaag van een honderdste millimeter dik door chemische middelen (die de olie laten schiften) en door verdamping grotendeels verdwenen. De restanten van de vlek zijn volgens Shell met vegers en drijvende keerwanden ingesloten.


Tijdens de opruimwerkzaamheden werd echter een tweede vlek ontdekt, zei Mutiu Sunmonu, de baas van Shell Nigeria maandag. Die werd gesignaleerd voor de monding van een rivier in de deelstaat Delta, waar het grootste deel van de Nigeriaanse olie uit de grond wordt gehaald.


Volgens Sunmonu blijkt uit monsters dat deze vlek van een andere bron afkomstig is. Shell zegt desalniettemin deze tweede vlek ook op te ruimen, ook als die de kust bereikt.


Sinds de jaren negentig zoeken westerse oliemaatschappijen vooral naar olie voor de kust van Nigeria, en niet meer op het vasteland. Dit om te ontkomen aan de sabotage, diefstal en gevolgen van lekkages. In augustus oordeelden de Verenigde Naties dat Shell medeschuldig is aan de vervuiling van het gebied.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden