Shell: minder olie winnen in Nigeria

Olieconcern Shell presenteerde gisteren kwartaalcijfers. Tegenvallers in Nigeria en bij de schalievelden in de VS drukten de winst. Is het bedrijf te optimistisch geweest?

AMSTERDAM - Olieconcern Shell trekt zich verder terug uit Nigeria. Het bedrijf zegt forse verliezen te lijden door sabotage en diefstal. De kwartaalwinst daalde mede daardoor met 20 procent.


Een volledige aftocht van het Nigeriaanse vasteland wordt het niet, zei bestuursvoorzitter Peter Voser donderdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Het bedrijf blijft er in elk geval aardgas winnen, vanwege de elektriciteitscentrales die daarop draaien en de dure LNG-terminal die gevuld moet worden.


Daarnaast blijft Shell naar olie zoeken in de diepere wateren voor de kust van Nigeria - waar de veiligheidssituatie een stuk overzichtelijker is.


'Op het vasteland zullen we op de lange termijn steeds minder vertegenwoordigd zijn in de oliewinning', aldus Voser. Hij wil onder meer velden verkopen in de onrustige Nigerdelta, waar lokale benden steeds meer olie halen uit gesaboteerde pijpleidingen.


Voser zette donderdag een streep door zijn wereldwijde productiedoel van 4 miljoen vaten per dag in 2017 (het afgelopen kwartaal werden dagelijks 3,1 miljoen vaten gewonnen). De koers van Shell daalde in Amsterdam met 5 procent.


De topman, die volgend jaar vertrekt, signaleert in de eerste maanden van 2013 een 'duidelijke escalatie' van sabotage en diefstal in Nigeria. Olie wordt afgetapt en in primitieve raffinaderijen in de bossen verwerkt tot eenvoudige brandstoffen, voor eigen gebruik of voor de export. Dat gaat gepaard met veel vervuiling.


Shell zag in Nigeria in het tweede kwartaal 100 duizend vaten olie per dag uit zijn pijpleidingen verdwijnen. Daarnaast had Shell een conflict met een maritieme overheidsinstantie, die meer belastingopbrengsten verlangt uit de export van vloeibaar gas. De schepen van deze toezichthouder blokkeerden wekenlang een LNG-terminal waarvan Shell mede-eigenaar is.


Door de blokkade kon Shell 150 duizend ton vloeibaar gas minder produceren. Bij elkaar kostten de Nigeriaanse perikelen het bedrijf 250 miljoen dollar (188 miljoen euro). 'We kunnen dit niet alleen oplossen', zei Voser.


Dit zegt het bedrijf al een paar jaar. Omdat er weinig zicht is op een oplossing, is het bedrijf ook al een paar jaar bezig Nigeriaanse bezittingen te verkopen. Sinds 2010 zijn er acht 'blokken' verkocht voor 1,8 miljard dollar, aan Nigeriaanse ondernemingen of staatsoliemaatschappij NNPC. De komende jaren komen daar blokken bij.


Mede door de Nigeriaanse problemen boekte Shell in het tweede kwartaal een veel lager bedrijfsresultaat dan vorig jaar: 4,6 miljard dollar tegen 5,7 miljard. Andere factoren waren hogere kosten en een aantal exploratietegenvallers. Door een paar grote eenmalige kostenposten was de nettowinst nog een stuk lager: 2,4 miljard dollar, tegen 6,0 miljard vorig jaar.


De extra tegenvallers komen vooral uit de schalievelden in de Verenigde Staten. Shell moest ruim 2 miljard dollar afboeken op de zogeheten liquid-rich shales, schalielagen waaruit vooral olie naar boven wordt gehaald. De reservoirs blijken toch minder op te leveren dan werd verwacht, zo blijkt uit boorresultaten. 'De productiecurves zijn minder positief dan we oorspronkelijk dachten', erkende financiële topman Simon Henry.


De afboeking valt relatief mee (Shell had zijn Amerikaanse schaliereserves voor 28 miljard in de boeken staan), maar is toch een nieuw bewijs dat de schalieverwachtingen te rooskleurig waren. Voser kondigde donderdag aan vier of vijf van de negen Amerikaanse schalie-olievelden die in bedrijf zijn van de hand te willen doen.


Vorig jaar moest Shell zijn Amerikaanse 'onconventionele gasvoorraden' al afwaarderen, omdat de opbrengsten waren tegengevallen. Voser zei donderdag dat de schaliebelofte 'een beetje overhyped' is, al zou dat nog meer voor de rest van de wereld gelden dan voor Amerika.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden