Shell intensiveert winning olie en gas

Oliemaatschappij Shell gaat zich de komende jaren nadrukkelijker richten op de winning van olie en gas. Het Nederlands-Britse bedrijf verwacht met de ontwikkeling van nieuwe velden meer geld te verdienen dan met de verkoop van benzine en andere olieproducten....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Shell wil met zijn strategische heroriëntatie teleurgestelde beleggers voor zich trachten te winnen. Het bedrijf ligt al enige tijd onder vuur van analisten en beleggers. Shell had donderdag daarom een extra bijeenkomst met analisten ingelast. Beleggers lijken nog niet geheel overtuigd te zijn van de aanpassingen. Het aandeel Koninklijke Olie daalde gisteren met 4,2 procent naar 37,03 euro.

'De productie van olie en gas blijft voor Shell heel belangrijk', verduidelijkte topman Jeroen van der Veer de aanpassing van de strategie. Shell investeert jaarlijks ongeveer 12 miljard dollar, waarvan zo'n 8 miljard dollar naar de winning van nieuwe velden gaat. 'We investeren in de productie veel meer dan onze afschrijvingen, zodat de winning langzaam groter wordt', aldus Van der Veer.

Productie is sinds jaar en dag de grote winstmaker van Shell. De winst aan de 'put' droeg voor ruim 70 procent bij aan de totale netto jaarwinst van 9,98 miljard euro. Ter vergelijking: de verkoop van olieproducten aan de 'pomp' droeg voor zo'n 16 procent bij aan de winst. Daarnaast verdient Shell geld met chemische activiteiten en de verkoop van stroom en gas.

De focus op productie aan de put leidt er niet toe dat Shell zijn productie gaat opvoeren. Vorig jaar moest Shell zijn doelstellingen voor jaarlijkse productiegroei zelfs verlagen van 5 procent per jaar naar 3 procent. De verantwoordelijke Shell-manager Walter van de Vijver spreekt nu zelfs van een 'groeipotentieel' van 3 procent. Van de Vijver houdt een slag om de arm, omdat 'alleen bij een bepaalde winstmarge per olievat het bedrijf een nieuw veld in gebruik zal nemen'.

De stand van de olieprijs zal bepalend zijn of Shell daadwerkelijk duurdere olievelden in gebruik gaat nemen. Van oudsher doet de onderneming geen enkele voorspelling over de ontwikkeling van de olieprijs. Maar zeker gezien de huidige onzekerheid rond Irak, de malaise in de wereldeconomie, de rol van oliekartel Opec en de dreiging van terroristische aanslagen is volgens Shell een voorspelling dit jaar helemaal ondoenlijk.

Shell richt zich voor de winning van nieuwe velden op China, de Kaspische Zee, de diepzee bij Afrika en het Russische eiland Sakhalin in het Verre Oosten.

Het olie- en gasbedrijf zag door de overname van vier grote bedrijven de omzet in 2002 sterk toenemen tot 189,5 miljard euro. De winstgevendheid daalde door de overnames wel onder het niveau dat Shell intern als doelstelling hanteert. Het bedrijf probeert met aanvullende kostenbesparingen ter grootte van 0,5 miljard dollar de winst verder op te voeren.

Shell kondigde aan minder te investeren in zijn chemie-divisie. Het zorgenkindje van het bedrijf hoopt door bij de krakers één processtap extra te maken betere winstmarges te behalen.

Het energiebedrijf is 'niet extreem bezorgd' over de vermogenspositie van zijn diverse pensioenfondsen. Door de gedaalde beurskoersen is de buffer van de fondsen wel aangepast, erkent Van der Veer. 'Maar als onze fondsen in problemen komen, zijn ons er al heel veel voorgegaan.'

Shell houdt er rekening mee dat onbemande pompstations in Nederland in de toekomst een kwart van de markt zullen innemen. Het bedrijf gaat daarom versneld door met de opening van onbemande stations onder de merknaam Tinq.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden