Shell helpt met Jan Steen

Shell sponsort met 3 miljoen euro de uitbreiding van het Mauritshuis. Ook gaan de oliemaatschappij en het museum doeken ontrafelen van Jan Steen.

BART DIRKS

Meisje met de parel van Johannes Vermeer kan met een gerust hart twee jaar op wereldreis. Het Mauritshuis heeft de financiering rond voor de nieuwbouw en de uitbreiding en sluit vanaf 2 april gedurende twee jaar de deuren. Intussen gaan de topstukken van het Haagse museum op tournee naar Japan en de Verenigde Staten. Honderd meesterwerken zijn vanaf 28 april tot de heropening te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag.

Woensdag werd bekend dat Shell voor 3 miljoen euro hoofdsponsor wordt van de uitbreiding, een verbintenis voor zes jaar. Hierdoor heeft het Mauritshuis zijn minimale fondswervingsdoel van 22 miljoen euro bereikt. Een eerdere grote bijdrage (2,6 miljoen euro) kwam van de BankGiroLoterij. Verder zijn er landelijke en Europese subsidies en particuliere giften.

'Het is uitzonderlijk in de museumwereld om al in zo'n vroeg stadium de financiering rond te hebben van een dergelijk project', zegt directeur Emilie Gordenker van het Mauritshuis. 'We blijven trouwens actief fondsen werven, want de exploitatie kost natuurlijk ook geld.'

Halverwege 2014 wil het museum heropenen, twee keer zo groot. Het huidige onderkomen, het stadspaleis uit 1640 naast het Torentje van de premier, krijgt een ondergrondse foyer die doorloopt naar het buurpand, Plein 26. Daar komen een flexibele expositieruimte, een café, auditorium en kantoren. 'We verwachten 25 procent meer bezoekers', zegt Gordenker.

Het Mauritshuis verwacht dat het partnerschap met Shell meer oplevert dan geld alleen. De oliemaatschappij stelt ook kennis en apparatuur beschikbaar voor kunsthistorisch onderzoek. Zo zijn veel doeken van Jan Steen, waarvan het Mauritshuis er vijftien in de collectie heeft, nog niet exact gedateerd.

Met geavanceerde elektronenmicroscopen kan het Shell Technology Centre Amsterdam (STCA) bijvoorbeeld verfsplinters analyseren die met het oog nauwelijks waarneembaar zijn. Dat kan beter inzicht geven in gebruikte pigmenten, of in de scheikundige samenstelling van een grondlaag.

'Voor laboranten van Shell is dit een geweldige samenwerking', zegt Bob van Wingerden. Het voormalige hoofd van de wereldwijde Shell-laboratoria neemt de coördinatie van de Shell-research met het Mauritshuis op zich. 'Resultaten die we normaal gesproken behalen met onze analyses zijn natuurlijk bedrijfsgeheim. Maar ontdekkingen die we met het Mauritshuis gaan doen, worden uitvoerig gepubliceerd.'

Intussen werkt op de zolder van het Mauritshuis, waar het restauratieatelier is gevestigd, restaurator Sabrina Meloni al enkele maanden aan Het doktersbezoek, een schilderij van Jan Steen uit circa 1660-1662. Kijkend door de microscopen van het museum ontwaarde ze groene en blauwe verflagen. 'Dat zijn onlogische kleuren voor een ondergrond. Eerder geschikt voor een landschap.'

Door die gedachte viel opeens het kwartje. Ze draaide het staande schilderij een kwartslag en toen werden inderdaad de contouren zichtbaar van een landschap met een raam en een wijngaard. 'In het middengedeelte verwacht ik een groep dansende boeren', zegt Meloni. 'Misschien dat we het verloren schilderij mede dankzij Shell beter te zien gaan krijgen.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden