Shell had 'assertiever' moeten zijn met klimaatwaarschuwingen, erkent topman Van Beurden

Shell-topman Ben van Beurden vindt dat Shell ‘assertiever’ had moeten zijn met zijn waarschuwingen over de klimaatverandering. Dat zegt hij in een aflevering van Studio Energie, een wekelijkse podcast van energiedeskundige Remco de Boer. Van Beurden zegt daarin ook dat Shell niet komt met een claim tegen de overheid nu die heeft besloten in 2030 te stoppen met de gaswinning in Groningen.

Gerard Reijn
Ben van Beurden, CEO van Shell  Beeld Freek van den Bergh
Ben van Beurden, CEO van ShellBeeld Freek van den Bergh

Dat Shell wist van de gevaren van olie- en gaswinning voor het klimaat, is een understatement. Van Beurden verwees met zijn uitspraak naar de film ‘Climate of Concern’ uit 1991, die Shell zelf had laten maken. De film was net zo alarmistisch als An Inconvenient Truth, de veel bekendere film van Al Gore over het klimaat. 'De modellen voorspellen dat rond 2050 de gemiddelde temperatuur in de wereld kan zijn gestegen met ten minste 1,5 graad Celsius', zegt de verteller in de film van Shell, 'en misschien wel 4 graden.'

Van Beurden zegt er nu spijt van te hebben dat er destijds niet meer werk is gemaakt van dat inzicht. ‘Want nu wordt het probleem bij ons neergelegd, terwijl het uiteindelijk natuurlijk een veel breder maatschappelijk probleem is.’

Shell komt steeds meer onder vuur te liggen van de kant van klimaatactivisten en -wetenschappers, maar ook van aandeelhouders zoals de groep Follow This. Twee weken geleden nog kondigde Milieudefensie een rechtszaak aan om Shell te dwingen zich te houden aan de klimaatakkoorden van Parijs.

Maar of Shell dat alles te danken heeft aan te weinig ‘assertiviteit’ 25 jaar geleden, toen het te weinig waarschuwde tegen de gevolgen van haar eigen oliewinning, is onwaarschijnlijk. Sindsdien heeft Shell ook regelmatig stappen gezet die een vermindering van het klimaatprobleem in de wielen reed. Zo investeerde Shell begin deze eeuw driftig in de productie van zonnepanelen, maar stopte daar in 2003 weer abrupt mee.

Van Beurden, nu vier jaar bestuursvoorzitter, gooide persoonlijk olie op het vuur door aan de vooravond van de klimaatakkoorden van Parijs te zeggen: ‘Ik pomp alles op wat ik op kan pompen’, een uitspraak die hem nog regelmatig voor de voeten wordt geworpen. Vorige week verzekerde Van Beurden nog dat de kans klein is dat Shell aanzienlijke hoeveelheden olie en gas in de grond zal moeten laten zitten. Nu zegt hij over Shells klimaatbeleid: ‘We moeten wellicht dingen anders doen en zeker anders zeggen’.

Van Beurden bevestigde in de - onder meer door energiebedrijf Nuts Energie Groep (BudgetEnergie, NLE) gesponsorde - podcast ook wat minister Wiebes vorige week al bekendmaakte: Shell komt niet met een claim tegen het Rijk vanwege de aangekondigde beëindigen van de gaswinning in Groningen. Wel zijn er gesprekken aan de gang over ‘een andere inrichting van het gasgebouw’. Daarbij gaat het om een andere verdeling van de opbrengsten van het gas. ‘Constructieve gesprekken’, zegt het ministerie. En Van Beurden: ‘We zijn niet in gevecht met de overheid, we voeren heel constructieve gesprekken.’ Wanneer die gesprekken moeten worden afgerond, is niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden