Shell: geen schade bij schaliegas-boringen

Shell moet het contract met Oekraïne om in het land naar schaliegas te boren verbreken wegens milieuschade en sterke vermoedens van corruptie. Dat stellen Milieudefensie en haar zusterorganisatie Zelenyi Svit (Friends of the Earth Ukraine) na onderzoek naar de milieu- gevolgen van schaliegasactiviteiten van Shell in Oekraïne.

AMSTERDAM - Shell sloot vorig jaar een overeenkomst met toenmalig president Janoekovitsj en een Oekraïens bedrijf. Volgens de milieuorganisaties worden schadelijke technieken toegepast die in Nederland zijn verboden.

Daarnaast is er een vermoeden van corruptie. Shell sloot de overeenkomst ter waarde van 10 miljard dollar (7,3 miljard euro) met de Oekraïense staat en het Oekraïense bedrijf Nadra Yuzivska LLC. Dat bedrijf deelt voor de helft mee in de winsten en is voor 10 procent in handen van een bedrijf dat in handen zou zijn van de corrupte zaken-elite rond de afgetreden president Janoekovitsj.

Shell heeft een vergunning voor schaliegaswinning in een gebied van bijna 8.000 vierkante kilometer tussen de steden Charkov en Donetsk, in het oosten van Oekraïne. Eind 2013 werd de eerste boring gedaan.

Volgens de milieuorganisatie wordt vervuilde boorvloeistof en 'frackwater' opgeslagen in bassins in de open lucht die slechts met een laag plastic van de ondergrond zijn gescheiden. In het water zitten chemicaliën en zware metalen, vluchtige organische stoffen en radioactief materiaal dat van nature in de bodem zit. In Nederland is deze opslagtechniek verboden vanwege het gevaar van lekkage en verdamping van schadelijke stoffen, zoals benzeen. Uit de bassins verdampen ook grote hoeveelheden van het broeikasgas methaan. De uitstoot daarvan zou bijna vierhonderd keer hoger zijn dan wat Europees is toegestaan.

Volgens Shell wordt het mengsel van water, zand en chemicaliën op een verantwoorde manier en volgens de voorschriften opgeslagen en behandeld, in een 'geprepareerd bassin' waardoor milieuschade zou worden voorkomen. Na behandeling wordt de vloeistof voor toekomstige activiteiten bewaard in speciale putten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden