Shell geeft winstwaarschuwing af

Op steeds meer terreinen kampt Shell met slechte marges door tegenvallende opbrengsten en hoge kosten. Het aandeel heeft er weinig last van, maar de nieuwe topman ontkomt niet aan maatregelen.

AMSTERDAM - Olie- en energiemaatschappij Shell waarschuwt beleggers voor relatief slechte resultaten over 2013, met de laagste vierdekwartaalwinst in vijf jaar. Met de waarschuwing neemt de nieuwe bestuursvoorzitter Ben van Beurden een voorschot op kostenbesparing en de verkoop van bedrijfsonderdelen, die mogelijk dit jaar al worden doorgevoerd.


Shell boekte het afgelopen kwartaal 2,9 miljard dollar (2,13 miljard euro) winst. Dat is bijna de helft minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Analisten hadden gerekend op 4 miljard dollar. De laatste keer dat een vergelijkbaar vierdekwartaalresultaat werd behaald, was in 2009.


Over heel 2013 voorziet Shell een winstdaling van 40 procent tot 16,8 miljard dollar (12,3 miljard euro). 'Deze prestaties zijn niet zoals ik ze van Shell verwacht', zei Van Beurden. Als oorzaken wijst hij op de lage marge voor raffinage en de hoge kosten en investeringen voor olie- en gaswinning. Ook de bedrijfsvoering in Nigeria blijft tegenvallen.


Andere tegenvallers zijn het langdurig onderhoud aan installaties voor vloeibaar gas (lng); afschrijvingen op investeringen in schaliegas in de Verenigde Staten en zelfs een zwakkere Australische dollar. De derde oliemaatschappij ter wereld beleeft een 'annus horribilis' (verschrikkelijk jaar), aldus zakenbank Barclays.


Ook andere oliemaatschappijen, waaronder Chevron, kwamen eerder deze maand met waarschuwingen. Volgens analisten wordt bijvoorbeeld met de raffinage van diesel en benzine vrijwel nergens in Europa nog winst van betekenis behaald.


De structurele tegenvallers die Van Beurden meldt, zijn echter niet nieuw. Vorig jaar liet Shell al weten dat problemen in Nigeria de resultaten sterk onder druk zetten en dat gezocht wordt naar een koper die een deel van de activiteiten wil overnemen. Dagelijks gaan in het land tonnen olie door sabotage verloren.


Dat de investeringen van Shell in schaliegas in Amerika slecht zijn verlopen, was ook al bekend. De overvloed aan schaliegas in de Verenigde Staten zorgt daarnaast voor lagere gasprijzen en die zetten andere gasactiviteiten van Shell onder druk. Een voorgenomen investering van 20 miljard dollar in het omzetten van aardgas in diesel werd al eerder stopgezet.


Shell heeft de slechte resultaten ook aan zichzelf te wijten, zei oud-bestuursvoorzitter Peter Voser vorige maand in een afscheidsinterview. Op verschillende productielocaties van het bedrijf wordt volgens hem 'niet goed genoeg gepresteerd'. Hij noemde de activiteiten op de Noordzee en bij de raffinaderijen in de Verenigde Staten als voorbeeld.


Niet toevallig lekte vorige week het bericht uit dat Shell verschillende oude olievelden op de Noordzee zou willen verkopen. Daar heeft het bedrijf er vijftig van. Die zijn deels uitgeput, maar zijn deels mogelijk nog aantrekkelijk voor nichemaatschappijen die zich specialiseren in de laatste restjes.


Aangenomen wordt dat Van Beurden ook de verkoop van andere bedrijfsfonderdelen overweegt om investeringen te financieren en dividend te kunnen blijven uitkeren. De nieuwe topman maakt zijn plannen halverwege maart bekend.


Investeerders reageerden vrijdag relatief koel op het slechte financiële nieuws. Het aandeel Shell op de Amsterdamse beurs zakte aanvankelijk met 2,5 procent, maar won snel weer een procent terug. Ook op de Amerikaanse beurzen bleef het verlies beperkt. De meeste banken en analisten adviseerden de aandelen aan te houden. Voor Barclays geldt Shell zelfs als een van de favoriete aandelen voor 2014.


Belangrijker dan de koers is het dividend van 45 dollarcent per aandeel per kwartaal dat Shell uitkeert. De waarde van de uitkering is al meer dan een halve eeuw stabiel en verklaart het bijna onwankelbare vertrouwen van beleggers in de oliemaatschappij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden