Shell: EU mist doelgericht klimaatbeleid

Shell-topman Peter Voser vindt de doelen voor hernieuwbare energie zoals die in Europa zijn afgesproken, niet efficiënt. Volgens hem leidt het huidige klimaatbeleid tot 'bizarre situaties', waarbij kolencentrales de broeikasgasreductie van zon en wind weer tenietdoen.

DEN HAAG - In een interview met de Volkskrant pleit Voser voor één klimaatdoel: de reductie van de CO2-uitstoot. 'Als je daaraan een stevige CO2-prijs koppelt, dan wordt dat doel vanzelf op de meest efficiënte manier gehaald.'


Nu hanteert Europa drie verschillende klimaatdoelen voor 2020. De CO2-uitstoot moet 20 procent omlaag, er moet 20 procent groene energie worden gebruikt en er moet 20 procent energie worden bespaard. Die doelen zitten elkaar soms in de weg: zo houden energiemaatschappijen door investeringen in windmolens CO2-emissierechten over, die ze kunnen gebruiken voor het opwekken van goedkope kolenstroom. Daardoor vallen gasgestookte elektriciteitscentrales tussen wal en schip, terwijl die ongeveer de helft minder CO2 uitstoten.


Vosers pleidooi is niet gespeend van eigenbelang: Shell wil de komende decennia graag meer gas verkopen. Daarbij speelt het bedrijf graag de klimaatkaart. Of Shell ooit om klimaatredenen olie en gas in de bodem zal laten zitten, betwijfelt Voser. 'Ja, ik maak me zorgen over de temperatuurstijging. Maar we willen ook dat mensen welvarender worden. Mensen uit armoede halen is een geldige reden voor de winning van fossiele brandstoffen.'


Pagina 27

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden