Shell en Eneco zien af van overname EZH

Shell en Eneco zien af van de overname van de Zuid-Hollandse stroomproducent EZH. Daarom is dit bedrijf nu op zoek naar andere partners die EZH op termijn ook willen overnemen....

De oliemaatschappij Shell en het energiedistributiebedrijf Eneco hebben naar de smaak van de aandeelhouders van EZH een te laag bod uitgebracht. 'Onze aandeelhouders hebben uitgebreid overleg gevoerd met Shell en Eneco. De aandeelhouders hebben echter het bod als niet voldoende ervaren', aldus een woordvoerder van EZH.

Hoeveel Shell en Eneco geboden hebben, willen partijen niet kwijt.

EZH is ongeveer even groot als de UNA, het stroomproductiebedrijf van Noord-Holland en Utrecht dat sinds eind vorig jaar deels in de verkoop staat en naar verluidt op vier tot vijf miljard gulden gewaardeerd wordt.

De onderhandelingen tussen Shell, Eneco en EZH, die sinds eind vorig jaar liepen, zijn niet alleen op de prijs stukgelopen. Voor de aandeelhouders van EZH - gemeenten in Zuid-Holland en de provincie zelf - waren ook andere zaken van belang. Onder meer of de koper de continuïteit van EZH kon waarborgen en de maatschappelijke verantwoordelijkheid als energieleverancier kon garanderen.

EZH heeft nu de Britse zakenbank Goldman Sachs in de arm genomen om een short list met belangstellende bedrijven uit binnen- en buitenland samen te stellen. Uit die lijst selecteren de aandeelhouders van EZH de bedrijven die op termijn zullen worden verzocht om een bod uit te brengen.

Shell stelt samen met Eneco te zullen doorgaan met het zoeken naar manieren om stroom te produceren. Een woordvoerder wijst daarbij op een vorige maand naar buiten gebracht plan van Eneco om met een 50 procentsdochter van Shell, Intergen, een elektriciteitscentrale te gaan bouwen in de Rijnmond.

De Rotterdamse oliegigant is ook niet meer in de race voor de Utrechtse/Noord-Hollandse stroomproducent UNA. Naar verluidt maakt het Britse energiebedrijf Eastern een goede kans om het belang van 25 procent in de UNA in de wacht te slepen. Hiervoor zullen nieuwe aandelen worden uitgegeven.

Volgens ingewijden is Eastern ook geïnteresseerd in de overname van EZH: mochten beide overnames slagen, dan beheerst Eastern de helft van de Nederlandse stroomproductie.

Eerder werd het Zuid-Nederlandse stroomproductiebedrijf goeddeels ingelijfd door het distributiebedrijf Pnem/Mega.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden