Shell de gebeten hond in Argentinië

De Argentijnse regering voert een steeds fellere haatcampagne tegen het Brits-Nederlandse oliebedrijf Shell. Parlementariër Eduardo de Pedro roept op tot een volledige boycot van de oliegigant, omdat Shell het maandag waagde de benzineprijzen te verhogen.

RIO DE JANEIRO - 'Koop niks meer van Shell, nog geen blikje olie', twitterde De Pedro. 'Zo komen ze er wel achter dat de Argentijnen geen misbruik dulden', aldus de politicus die een leiderspositie heeft in de Cámpora, een politieke organisatie nauw gelieerd aan president Cristina Kirchner.

Het gaat economisch slecht in Argentinië. Twee weken geleden devalueerde de nationale munt in één klap met 11 procent. Een dollar kost nu 8 pesos, een maand geleden was dat nog 6 pesos. Een dergelijke koersdaling was sinds 2002, toen Argentinië in een diepe economische crisis verkeerde, niet meer voorgekomen. Sinds de val van de munt is de toch al torenhoge inflatie verder toegenomen.

Shell kondigde maandag aan de benzineprijzen aan de Argentijnse pompen met 12 procent te verhogen. Shell heeft bijna eenvijfde van de Argentijnse benzinemarkt in handen en de regering vreest dat de prijsstijging de inflatie verder zal doen oplopen. Kabinetschef Jorge Capitanich reageerde woedend. 'De enige verklaring voor dit gedrag is hebzucht', aldus Capitanich tijdens een persconferentie. 'Met deze verhoging wil Shell ons land schade toebrengen.'

Carlos Kunkel, parlementariër van de regeringscoalitie Front voor de Overwinning, geeft de koningshuizen de schuld. 'Shell vertegenwoordigt de belangen van de Nederlandse en Britse kroon', aldus de politicus maandag op een Argentijnse radiozender. 'Dat zijn landen die hun koloniale mentaliteit hebben behouden en zich in de lokale politiek willen mengen.'

Vorige week al verweet Axel Kicillof, de Argentijnse minister van Financiën, Shell-topman Juan José Aranguren 6 miljoen dollar te hebben gekocht op de lokale valutamarkt. Volgens de minister heeft die aankoop een rol gespeeld bij de val van de peso en heeft de ceo dit doelbewust gedaan om Argentinië te schaden.

Shell Argentinië liet gisteren per e-mail weten dat tot de prijsstijging is besloten vanwege de toegenomen productiekosten. 'Iedere suggestie dat er andere redenen achter schuilgaan, zijn categorisch onjuist.' Bestuursvoorzitter Aranguren vertelde maandag op een lokaal radiostation dat de kosten voor zijn bedrijf met 23 procent zijn gestegen. 'Is een prijsstijging van 12 procent dan hebzuchtig?', vroeg hij. Het gaat volgens Aranguren om een 'commerciële beslissing'.

Maar de Argentijnse regering verwacht van alle bedrijven een 'vaderlandslievende houding', nu zij de economische crisis niet meer onder controle heeft. Ze probeert uit alle macht bedrijven ervan te overtuigen hun prijzen laag te houden. Vorige week beloofden elektronicaketens hun prijzen tot maximaal 7,5 procent te verhogen, na overleg met de regering. Maandag hebben alle Argentijnse supermarkten de prijzen van tachtig basisproducten bevroren.

De regering ging vorige week ook om de tafel met de oliebedrijven die in het land actief zijn. Shell was daarbij als enige niet uitgenodigd, zo bevestigde het bedrijf per e-mail. De oliegigant is vooralsnog ook de enige die de benzineprijzen heeft verhoogd. 'Een prijsstijging is een unilaterale beslissing', verklaarde Shell. 'Wij overtreden geen enkele regel.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden